Creșterea globală a PIB-ului real va fi de 3,2% în 2022, în scădere de la o prognoză de 3,6% emisă în aprilie, a anunțat FMI într-o actualizare a raportului intitulat World Economic Outlook. PIB-ul mondial s-a contractat efectiv în al doilea trimestru din cauza recesiunilor din China și Rusia.

FMI și-a redus prognoza de creștere și pentru 2023 la 2,9% de la estimarea din aprilie de 3,6%, invocând impactul politicii monetare mai stricte.

Creșterea la nivel global a revenit în 2021 la 6,1% după ce pandemia de COVID-19 a zdrobit producția globală în 2020 și a dus la o contracție de 3,1%.

„Perspectivele s-au înrăutățit semnificativ din aprilie. Lumea s-ar putea să se afle în curând la marginea unei recesiuni globale, la doar doi ani după ultima”, a declarat economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, într-o conferință de presă.

„Cele trei mari economii ale lumii, Statele Unite, China și Zona euro, stagnează, cu consecințe importante pentru perspectivele globale”, a adăugat el.

Fondul atrage atenția că ultimele sale previziuni sunt „extraordinar de incerte” și sunt supuse riscurilor negative din cauza războiului din Ucraina, care a determinat creșterea prețurilor energiei și alimentelor. Acest lucru ar exacerba inflația și ar încorpora așteptări inflaționiste pe termen lung care ar determina o înăsprire suplimentară a politicii monetare.

Într-un scenariu alternativ „plauzibil”, care include o întrerupere completă a livrărilor de gaze rusești către Europa până la sfârșitul anului și o scădere suplimentară cu 30% a exporturilor de petrol rusești, FMI a declarat că creșterea globală va încetini la 2,6% în 2022 și 2% în 2023, cu o creștere practic zero în Europa și Statele Unite anul viitor.

Inflație de 6,6%

FMI a spus că acum se așteaptă ca rata inflației din 2022 în economiile avansate să ajungă la 6,6%, în creștere față de 5,7% din previziunile din aprilie, adăugând că va rămâne ridicată pentru mai mult timp decât se anticipa anterior. Inflația din țările emergente și în curs de dezvoltare este acum așteptată să atingă 9,5% în 2022, în creștere de la 8,7% în aprilie.

„Inflația la nivelurile actuale reprezintă un risc clar pentru stabilitatea macroeconomică actuală și viitoare, iar readucerea acesteia la țintele băncii centrale ar trebui să fie prioritatea principală pentru factorii de decizie”, a spus Gourinchas.

Înrăutăţirea perspectivelor de creştere în SUA, China şi India a determinat revizuirile în scădere ale FMI.

Perspectivele privind PIB-ul SUA au fost reduse cu 1,4 puncte procentuale, la 2,3%, ca urmare a unei creşteri mai slabe decât era aşteptată în prima jumătate a anului 2022, a reducerii puterii de cumpărare a populaţiei şi a înăspririi politicii monetare.

Economia Chinei este văzută în creştere cu 1,1 puncte procentuale mai puţin decât estimările anterioare, în urma blocajelor extinse din cauza Covid şi a unei crize imobiliare care se adânceşte. Este de aşteptat ca a doua mare economie a lumii să crească cu 3,3% în 2022 – cel mai scăzut ritm din ultimele patru decenii, cu excepţia efectelor iniţiale ale crizei de Covid-19 din 2020.

Prognoza Indiei a fost redusă cu 0,8 puncte procentuale, la 7,4%, în mare parte din cauza condiţiilor externe mai puţin favorabile şi a înăspririi mai rapide a politicilor.

Între timp, perspectivele Zonei euro au fost reduse cu 0,2 puncte procentuale, până la 2,6%, deşi FMI a spus că efectele mai mari ale războiului din Ucraina ar putea afecta şi mai mult economia regiunii în 2023, în special în marile economii ale Germaniei, Franţei şi Spaniei.

Economia Rusiei s-a contractat mai puţin decât erau aşteptările în trimestrul al doilea, în pofida sancţiunilor economice de amploare din cauza invaziei neprovocate a Ucrainei, a spus FMI.

 
 

Urmărește-ne pe Google News