Concomitent, măsura lasă, tot pentru al doilea an consecutiv companiile fără bani de investiții. Principalele companii deținute de către stat sunt Hidroelectrica, Romgaz, Electrica, Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz, Conpet, Oil Terminal, Portul Constanța sau Aeroporturi București.
Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi se află, pe lângă o ordonanță privind repararea unor situații create de noul Cod Fiscal, și un memorandum care prevede forțarea companiilor să dea bani statului.
Avem astfel:
”MEMORANDUM cu tema: Mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea generală a acţionarilor/Consiliul de administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2017 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat”.
Companiile rămân din nou fără bani de investiții
Problema investițiilor devine din ce în ce mai stringentă în sectorul energetic. Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara trebuie să investească pentru a respecta normele de mediu ale Uniunii Europene, Electrica și Transelectrica trebuie să investească în stații și rețele, Transgaz în conducte și în gazoductul BRUA, Romgaz în zăcăminte, depozite și proiectele din Marea Neagră.
Nuclearelectrica trebuie să investească atât în lucrările de prelungire a duratei de viață a Reactorului 1, care costă un miliard de euro, dar și în proiectul Reactoarelor 3 și 4, care costă 6,5 miliarde de euro.
Cele mai importante companii ale statului vor fi integrate în Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare (FSDI) și Fondul Național de Dezvoltare (FND), care promit să facă autostrăzi, spitale și alte investiții în infrastructură.