O navă spaniolă cu provizii alimentare a plecat din Cipru către Fâșia Gaza, dar ONU afirmă că aceasta nu poate înlocui livrarea de ajutoare pe uscat, care este cea mai rapidă și mai eficientă modalitate de furnizare a produselor necesare.
În acest context, șeful dimplomației europene Josep Borrell a declarat marți, în fața Consiliului de Securitate al ONU de la New York, că actuala criză umanitară din Gaza este rezultatul lipsei unor rute terestre viabile.
„Ne confruntăm acum cu o populație care luptă pentru propria supraviețuire. Asistența umanitară trebuie să ajungă în Gaza, iar Uniunea Europeană lucrează cât de mult poate pentru a face acest lucru posibil”, a spus oficialul european.
Criza umanitară „este provocată de om și atunci când căutăm modalități alternative de a oferi sprijin pe mare, pe calea aerului, trebuie să ne amintim că trebuie să o facem deoarece calea naturală de a oferi sprijin prin intermediul drumurilor este… închisă în mod artificial”, a adăugat Borrell.
Foametea este folosită ca armă de război și, atunci când am condamnat acest lucru care se întâmplă în Ucraina, trebuie să folosim aceleași cuvinte pentru ceea ce se întâmplă în Gaza.
Josep Borrell, șeful diplomației europene:
Un convoi al Programului alimentar mondial al ONU a folosit marți o rută terestră pentru a livra ajutoare în nordul Fâșiei Gaza, pentru prima dată în ultimele trei săptămâni. Camioanele au mers pe o șosea militară israeliană de-a lungul gardului de frontieră din Gaza, după cum a declarat pentru Reuters Jamie McGoldrick, coordonator al ajutoarelor ONU pentru Teritoriile Palestiniene Ocupate.
În orașul Gaza au fost livrate suficiente alimente pentru 25.000 de persoane.
Israelul susține că nu este de vină pentru lipsa de alimente din Fâșia Gaza, pentru că permite trecerea ajutoarelor prin două puncte din sud.
ONU a avertizat că cel puțin 576.000 de persoane din Gaza, adică un sfert din populația teritoriului, sunt la un pas de foamete.
Potrivit Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, condus de Hamas, cel puțin 27 de persoane, dintre care mulți copii, au murit din cauza malnutriției și deshidratării în spitalele din Gaza în ultimele două săptămâni.
Între timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va merge mai departe cu campania militară împotriva Hamas, în Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza, din apropierea graniței cu Egiptul.
„Vom termina treaba în Rafah, permițând în același timp populației civile să iasă din calea pericolului”, a declarat Netanyahu în timpul unei conferințe a organizației pro-Israel Aipac, de la Washington.
Războiul din Gaza a început pe 7 octombrie după ce Hamas au atacat sudul Israelului, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și luând 253 de ostatici.
Israelul a răspuns cu o atacuri și o ofensivă terestră în Gaza, unde peste 31.180 de persoane au fost ucise, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă.
Foto: Hepta
vudejea • 17.03.2024, 19:36
??? Atat la borel? La cat de mic e, o coditza-i prea mult ca sa-i spui numele...Ar trebui sa publice si libertatea asta , din ce in ce mai mica, mai pispirica si mai schimonosita si incovoiota, cuvintele supravietuitorului tatuat de la Auschwitz, Hajo Mayer...Vai diminisidimini, cum sa faca spalatoria asa ceva?