Potrivit psihologului Pam Spurr, mulţi oameni nu reuşesc să se bucure de o relaţie fericită, pentru că trăiesc cu frica de ceea ce cred că s-a putea întâmpla, iar despărţirea este inevitabilă.
Suprr susţine că atât bărbaţii cât şi femeile nu sunt conştienţi de temerile pe care le au atunci când încep o relaţie, şi de aceea a dorit să ofere câteva exemple.
„Nu o să fiu destul de bun”
Complexul cel mai întâlnit este „Nu o să fiu destul de bun”, iar respectivul este foarte speriat să dezvăluie partenerului adevărata personalitate, jucând întotdeauna un rol. Acest comportament devine obositor atât pentru el, cât şi pentru celălalt, şi în plus lipseşte relaţia de o apropiere emoţională profundă.Psihologul recomandă acestor persoane să încerce să se liniştească prin sugestii, de genul „Mă accept aşa cum sunt. Am încredere că şi cei din jur vor face asta. Nimeni nu este perfect”
„Dacă nu mă plac prietenii?”
O altă rezistenţă în relaţia de cuplu este întâlnirea cu prietenii comuni. Frica că prietenii vor avea un cuvânt greu de spus în relaţie, şi vor judeca fiecare gest şi reacţie, duce la amânarea întâlnirii cu ei. Specialistul spune că la întâlnirea cu ei este indicat ca noul venit să acorde atenţie şi interes preocupărilor pe care aceştia le au. Acest comportament va duce la deschidere şi acceptare.
„Dacă mă va părăsi?”
O altă teamă este aceea de abandon. Iar persoana chinuită de această fobie poate deveni extrem de serviabilă, renunţând la personalitate şi acceptând orice de la partener. Psihologul crede că această frică se datorează faptului că la un moment dat anumite persoane importante din viaţa lui, l-au abandonat, şi recomandă individului să urmeze terapie.