Cu roșii și măsline / VIDEO
Ingrediente: aluat- 250 ml apă călduță, 4 linguri ulei de măsline, o lingură rasă de zahăr, o linguriță cu vârf de sare, un cartof (fiert și strivit), 450 g făină albă, un pliculeț drojdie uscată (7 g); topping- 9 roșii cherry, o mână de măsline verzi, oregano, 3 linguri ulei de măsline (pentru uns tava).
Preparare: se dizolvă drojdia și zahărul în apă. Se strivește cartoful, se adaugă peste restul ingredientelor și se frământă până când aluatul devine elastic și se desprinde de pe mâini. Se lasă la crescut 2 ore într-un bol acoperit, așezat la loc călduț. Se tapetează fundul unei tăvi cu hârtie de copt. Se adaugă o lingură de ulei de măsline și se unge fundul tăvii. Se trece aluatul prin uleiul din tavă pe toate părțile, apoi se întinde cu mâinile. Se acoperă aluatul și se lasă la crescut cca 30 de minute. Se apasă cu degetele unse cu ulei pe toată suprafață aluatului pentru a face gropițe. Se așază apoi deasupra roșiiei tăiate în două, măslinele și se presară oregano. Se dă la cuptor la 200 de grade pentru 25-30 minute. Se lasă să se răcească, apoi se poate felia.
Cu rozmarin
Ingrediente: 1 pliculeț drojdie uscată, 240 ml apă foarte caldă, 8 linguri ulei de măslin,e 1/2 linguriță sare, 40 g gris, 2 lingurițe rozmarin, 380 g făină, sare de mare.
Preparare: se dizolvă drojdia în apă caldă, se adaugă 2 linguri de ulei, sarea, grișul și făină, apoi rozmarinul. Din cantitatea de făină se păstrează vreo 3-4 linguri pentru frământat. Când aluatul a început să prindă formă se frământă pentru 10 minute pe blatul de lucru presărat cu făină. După 2-3 minute de frământat, se adaugă câte 1-2 linguri de ulei de măsline de 2-3 ori, și se frământă de fiecare dată până se încorporează. După cele 10 minute de frământat, ar trebui să devină un aluat foarte elastic. Se tăvălește prin 2-3 linguri de ulei de măsline și se lasă să crească la cald timp de o oră, acoperit cu folie. După ce coca și-a dublat volumul, se pune pe o tavă tapetată cu ulei și se întinde ușor cu degetele încât să rămână de 1-1,5 cm grosime. Se lasă acoperită cu folie pentru 10 minute. Se unge coca cu ulei și se fac găuri în aluat cât mai dese cu degetele îndoite și depărtate. Se lasă pâinea la crescut pentru alte 40 de minute, fără să se mai acopere. Se presară cu rozmarin și sare și se stropește cu ulei. Se dă la cuptor pentru 15-20 de minute, până când devine aurie. Când se scoate, se unge pentru ultima oară cu o lingură de ulei de măsline și se lasă să se răcească înainte de a o servi.
Cu cașcaval
Ingrediente: 450 g făină, 250 ml apă călduță, un plic de drojdie uscată (7g), o linguriță de zahăr, o linguriță de sare, 3 linguri de ulei de măsline, 200 g cașcaval tăiat cubulețe; în plus- două linguri ulei de măsline pentru uns, o linguriță oregano.
Preparare: se pun într-un bol încăpător 250 ml apă călduță, 3 linguri de ulei de măsline, o linguriță de zahăr, o linguriță de sare. Se adaugă făina amestecată separat cu drojdia uscată, treptat, amestecând în același timp cu lingură de lemn. Apoi se adaugă și restul de făinăși se mai frământă 2-3 minute până când aluatul devine moale, elastic și nelipicios. Se unge aluatul cu ulei de măsline, se acoperă și se lasă la crescut într-un loc călduț până își dublează volumul. Apoi se aplatizează ușor cu palmele și se așază deasupra cam 1/3 din cantitatea de cașcaval. Se împăturește aluatul și se frământă astfel încât cașcavalul să se distribuie cât mai uniform în aluat și se continuă așa până se termină cașcavalul. Se pune aluatul într-o tavă antiaderentă și se lasă 10 minute. Se stropește aluatul cu ulei de măsline, se presară deasupra oregano apoi se pune tavă în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 20-25 de minute, sau până se rumenește.