Ministrul german al muncii, Hubertus Heil, a declarat luni că firma de prelucrare a cărnii Tönnies trebuie să răspundă pentru pagubele generate de focarul de coronavirus din rândul angajaților ei, notează Deutsche Welle.

Peste 1.300 de angajați ai abatorului au fost infectați cu coronavirus. Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat că jumătate dintre aceștia sunt români.

Ministrul social-democrat Heil a mai spus că are „încredere zero” în concernul Tönnies și că acesta „trebuie să răspundă civil” pentru situația creată în regiunea Gütersloh, din care face parte localitatea Rheda-Wiedenbrück, unde operează firma.

Aceasta nu ar fi periclitat doar sănătatea propriilor angajați, ci și pe cea publică, a mai declarat Heil.

Concernul Tönnies a luat ostatică o regiune întreagă.

Ministrul german al muncii, Hubertus Heil

Șeful concernului, Clemen Tönnies, și-a cerut public scuze sâmbătă pentru problemele create și a dat asigurări că firma sa își va asuma toată răspunderea.

În acest sens, șeful grupului parlamentar ecologist Anton Hofreiter i-a cerut lui Tönnies să nu pună costurile pe care le va avea de achitat din cauza focarului de coronavirus în contabilitatea firmei sale, ci să le plătească din averea personală.

Anton Hofreiter s-a pronunțat chiar în favoarea unei boicotări a produselor concernului Tönnies: „A venit timpul ca marile lanțuri de supermarketuri să nu se mai facă părtașe la toate acestea”, a spus politicianul într-un interviu în ziarul Bild am Sonntag. „Ele ar trebui să scoată produsele Tönnies din oferta lor.”

Schimbări legislative

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului federal, Steffen Seibert, a declarat că legea va fi modificată de la începutul lui 2021 pentru a asigura îmbunătăţirea condiţiilor de lucru în sectorul de procesare a cărnii.

Landurile şi serviciile vamale au primit deja instrucţiuni să impună controale mai stricte, a spus el la Berlin.

Potrivit ministrului agriculturii, Julia Kloeckner, focarul epidemic de la abatorul Toennies, în care lucrează mulţi muncitori est-europeni, nu este un caz izolat. “Sistemul nu poate continua în felul acesta”, a declarat ea pentru ediţia de luni a cotidianului Passaue Neue Presse, citat de Agerpres.

Julia Kloeckner a exprimat îndoieli că producţia şi livrarea pe sistemul “exact la timp” este abordarea corectă în domeniul ambalării cărnii.

În opinia lui Norbert Walter-Borjans, co-lider al Partidului Social Democrat (SPD), partener în coaliţia de guvernare de la Berlin, sectorul cărnii a creat un sistem “în care muncitorii sunt trataţi ca nişte verigi într-un lanţ de aprovizionare. Orice trebuie să fie cât mai ieftin posibil”.

Guvernul trebuie să asigure condiţii bune de lucru pentru angajaţi şi un tratament corect pentru animale, a mai spus social-democratul. “Desigur, aceasta va face produsele mai scumpe”, a adăugat el.

Guvernul german a decis deja ca, începând de la 1 ianuarie 2021, să nu mai fie permisă angajarea de lucrători prin subcontractori. Toți angajații abatoarelor vor trebui să aibă contracte de muncă directe la firmele propriu-zise de prelucrare a cărnii, nu prin intermediari.

Condiții de cazare inumane, ore suplimentare neplătite

Tönnies nu este un caz singular, după ce mai multe companii din industria cărnii au fost afectate de focare similare de coronavirus. Incidentele au generat o aprinsă dezbatere privind condițiile extrem de precare de cazare și muncă asigurate lucrătorilor de la aceste firme. Aceste condiții sunt considerate a fi cauza numărului ridicat de cazuri de coronavirus înregistrate în rândul angajaților firmelor din branșă.

Câțiva români care lucrează în companii mari din domeniu din Germania au povestit pentru Libertatea cum sunt tratați și, mai ales, cât de mult își doresc să strângă bani ca să se întoarcă acasă.

Ei au descris condițiile de cazare inumane, în camere mici și cu șobolani, și au vorbit despre orele suplimentare neplătite, șefii care își înjură angajații și programul de cel puțin zece ore pe zi, șase zile pe săptămână. Iadul prin care trec mulți angajați români din abatoarele germane este greu de închipuit.

Urmărește-ne pe Google News