La Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca au fost trataţi 13 studenţi şi angajaţi ai facultății şi cu toţii au avut o evoluţie favorabilă a bolii, potrivit Mediafax.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj spune că nu a fost identificată cauza acestor cazuri, deşi situaţia a fost semnalată la începutul verii şi au fost prelevate probe în repetate rânduri din sălile facultăţii.
Decanul Facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul Universității e Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, Nicodim Fiţ, susține că prima suspiciune de febră Q a apărut încă din 15 mai, la un student din anii terminali, dar analizele specifice nu au confirmat boala.
„În aceeaşi zi s-a luat legătura cu Spitalul clinic de boli infecţioase Cluj-Napoca, cu medicul curant, care a spus că sunt în evidenţa lor trei doctoranzi şi trei studenţi care sunt cu suspiciune de Febra Q, dar fără diagnostic confirmat”
Decanul Facultăţii de Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Nicodim Fiț:
Alți 92 de angajaţi şi studenţi care au avut activitate în laboratarele facultăţii au fost testaţi. Cei care au avut o reacţie pozitivă la prezenţa anticorpilor de Coxiella burneti au fost trimişi la un consult.
Din analizele celor de la DSP a rezultat faptul că probele prelevate de epideomiologi au fost pozitive, însă că ar proveni de la o bacterie moartă.
Tot atunci au fost prelevate probe de la animalele din cadrul facultăţii, iar rezultatele au fost negative, „fără prezenţa bacteriei Coxiella burnetii, agentul etiologic al Febrei Q”.
În prezent, nu sunt persoane din Facultatea de Medicină Veterinară care să fie bolnave.
„Pericolul apariţiei unui nou focar există permanent, mai ales la persoanele care lucrează cu animalele, precum există, de exemplu, şi pericolul îmbolnăvirii cu alte boli mult mai grave, precum rabia şi tuberculoza”
Comunicatul Facultății de Medicină Veterinară Cluj-Napoca:
Direcţia de Sănătate Publică Cluj suştine că de la începutul anului au fost 15 persoane la care s-a confirmat diagnosticul cu febra Q.
Totodată, DSP precizează că din 2015 până în 2019 nu au fost înregistrate cazuri de febră Q și nici nu au apărut cazuri noi după data de 18 iunie, data la care s-a încheiat perioada maximă de incubaţie după măsurile luate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro