Un nou focar de gripa aviara a fost depistat in judetul Braila. Autoritatile au iarasi de lucru pentru a elimina pericolul raspandirii virusului depistat sambata in satul Scarlatesti. Alte 15.000 de pasari domestice crescute in gospodariile oamenilor vor fi sacrificate.
Testele prelevate de la una din pasarile crescute in gospodaria lui Vasile Toba, din satul Scarlatesti, s-au dovedit a fi pozitive, fiind depistat virusul H5 al gripei aviare. Imediat s-a dat alarma, instituindu-se masuri de izolare a virusului. Gospodaria unde a fost localizat virusul este chiar a primarului localitatii.
In satul brailean ieri fusesera instituite deja toate masurile de izolare si de restrictii. Personalul Inspectoratelor de Politie si Jandarmi Braila desfasura activitati de izolare a focarului de gripa prin constituirea unor filtre de blocare pe principalele cai de acces. Pentru prevenirea extinderii focarului de gripa aviara au fost dispuse masuri de interzicere a tranzitarii in/din localitate a persoanelor, animalelor si pasarilor, precum si de monitorizare a cailor de acces in zona. S-au constituit filtre permanente pe drumurile judetene Scarlatesti-Dudescu, Scarlatesti-Vultureni si Scarlatesti-Batogu, pe drumul comunal Scarlatesti-Ciresu si in zona de sud-est a satului Scarlatesti. Lucratorii Ministerului Administratiei si Internelor isi vor continua misiunile si in zilele urmatoare, pana la eradicarea focarului de gripa aviara din zona. In acelasi timp a fost demarata si actiunea de vaccinare a populatiei, ieri de la ora 7.00 dimineata.
Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a precizat ca s-a trecut si la evalurea pasarilor domestice existente in cele 330 de gospodarii, numarul estimat fiind de 15.000. De ieri dimineata, oameni echipati corespunzator au trecut la colectarea pasarilor din gospodariile oamenilor si incinerarea lor. Scarlatesti se afla la o distanta mai mare de trei kilometri de orice alta localitate, prin urmare masurile de ucidere a pasarilor se va aplica doar pe raza satului.
“Incercam sa ne miscam rapid si sa finalizam aceasta operatiune in maximum doua zile, in paralel cu acordarea despagubirilor pentru populatie”, a mai spus ministrul agriculturii. Au mai fost puse sub supraveghere alte sase localitati din zona.
Membrii Comandamentului National Antiepizootic s-au intrunit pentru a analiza situatia creata si au anuntat ca probele recoltate de la respectiva pasare vor fi transmise pentru analize suplimentare la un laborator de specialitate din Marea Britanie.
Acesta reprezinta primul caz de gripa aviara depistat in afara Deltei Dunarii, iar autoritatile au anuntat ca va fi tratat la fel precum cele de la Ceamurlia si Maliuc.
In ceea ce priveste situatia de la Caraorman, ministrul Flutur a precizat ca spera ca in maximum doua saptamani sa inchida si acest focar, urmand sa fie trimis un lot cu pui santinela in aceasta zona.