UPDATE
Firma Stericycle a trimis joi un punct de vedere în legătură cu situația deșeurilor toxice adunate în curtea Spitalului Județean Deva:
Stericycle România are un contract în vigoare, privind colectarea deșeurilor medicale de la Spitalul Județean de Urgență din Deva. Noi ne-am îndeplinit obligațiile contractuale fără întrerupere respectând datele și orele de colectare. Vom continua să colectam deșeurile medicale în acord cu specificațiile din contract. Colectăm deșeurile medicale întodeauna conform legii, numai din spațiul special organizat de spital, destinat stocării acestora. Stericycle nu este autorizată să colecteze nici un alt tip de deșeuri – decât cele medicale din zona special dedicată depozitării acestora. Cele mai recente date de colectare de la spitalul Judetean de Urgenta din Deva sunt: 28.03, 30.03, 1.04, 3.04, 6.04, 8.04.
___________________________________________________________________
„Sperăm să dispară măcar că vine ministrul Tătaru în control miercuri dimineață la noi”, au spus oamenii din spital, pentru Libertatea. Cum s-a ajuns aici?
Într-un adevărat focar de coronavirus, Spitalul Județean din Deva mai are o problemă majoră. De circa 10 zile, deșeurile medicale, atât cele toxice, cât și cele clasice, n-au mai fost ridicate din curte.
S-au strâns astfel adevărați “munți” de saci cu seringi, pansamente, instrumentar din sălile de operație, caserole de mâncare, sticle, hârtii sau resturi alimentare, veritabile bombe igienice și sanitare abandonate în preajma clădirii în mijlocul pandemiei. Sunt inclusiv saci pe care scrie explicit că sunt plini cu materiale folosite la un suspect de COVID-19.
E un dezastru și cu deșeurile. Au fost pur și simplu abandonate, iar cele toxice prezintă un pericol iminent de a deveni un factor contaminant. Plus că miroase îngrozitor.
Medic din Spitalul Județean Deva
Intrat în carantină din 29 martie, după ce 5 medici și 13 pacienți fuseseră depistați cu coronavirus, spitalul continuă să primească pacienți infectați. Marți, numărul celor internați cu virusul ajunsese la 105.
de cadre medicale și personal auxiliar medical sunt acum în carantină, din 29 martie, în Spitalul Județean din Deva
Compania care se ocupă cu gestionarea deșeurilor la SJ Deva se numește Stericycle. Garda Națională de Mediu, sucursala din localitate, a sesizat problema și, de azi, societatea ar trebui să înceapă degajarea respectivelor deșeuri, care îi îngrozesc și pe medici, dar și pe pacienți. Tot azi ar urma să sosească la Deva și ministrul sănătății, Nelu Tătaru, pentru a încerca să rezolve numirea unor noi manageri, după ce cei vechi au demisionat.
Au primit întăriri
Între timp, cei doi șefi ai Spitalului Județean, managerul Silviu Didilescu și directorul medical Claudiu Antal, care și-au depus demisiile, continuă să vină la serviciu, până când Ministerul Sănătății va desemna o nouă conducere. Deocamdată, la Deva au mai fost detașați 4 noi medici, unul militar și unul de la UPU SMURD Craiova, plus alți doi de la Institutul Național de Sănătate Publică din Timișoara.
Nici o persoană din administrația Stericycle nu a putut fi contactată pentru a prezenta un punct de vedere.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro