Autorităţile au intrat deja în alertă, iar ferma a fost închisă, urmând a se trece la uciderea animalelor.
Însă, tot astăzi, zeci de persoane din comuna respectivă au participat la un protest spontan, deoarece nu sunt de accord cu îngroparea animalelor în localitate şi cer un incinerator.
Localnicii susţin că pânză freatică din localitate, de unde se aprovizionează cu apă potabilă localitatea, în lipsa unei reţele de canalizare, este la suprafaţă, iar îngroparea porcilor va afecta calitatea apei.
Astfel, oamenii susțin vor rămâne fără apă, dacă cei peste 20.000 de porci vor fi îngropaţi și nu incinerați.
”Noi suntem comună inundabilă. Se poate contamina nu numai cu virusul ăsta, ci şi cu alte boli. Noi vrem să fie incineraţi aceşti porci, pentru că este o cantitatea prea mare de animale care vor fi îngropate”, a declarat un oficial din primăria Dragalina, la România TV.
La începutul acestei luni, un bărbat din Călărași a împărțit 70 de porci suspecți de pestă, dar nu a fost sancționat în niciun fel. Află explicația uluitoare a autorităților.
Tot azi, au fost depistate cazuri de pestă porcină și în Dâmbovița. Alerta a fost dată de un fermier din Lucieni căruia i-au murit doi porci.
Până în acest moment pesta porcină a afectat 13 judeţe, în peste 200 de localităţi. Cele mai multe focare sunt în Tulcea, 551, dar şi în Ialomita, 111.
Potrivit Digi 24, până acum, au fost ucişi peste 230.000 de porci.
Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare atrag atenţia că orice suspiciune de boală trebuie imediat raportată autorităţilor.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, dă vina pe inconștiența oamenilor pentru răspândirea pestei porcine. „Virusul se propagă foarte repede”!
Citește și: Românul dispărut în Istanbul este în continuare de negăsit. Libertatea a obținut ultima fotografie cu Salvatore Popescu