Focar de TBC la Școala A42 din Galaţi! Toți elevii din instituție sunt investigați după ce una dintre profesoarele lor a fost diagnosticată cu această boală și internată.

Autoritățile au deschis o anchetă epidemiologică imediat ce boala a fost confirmată la profesoară. ”Are prezent bacilul Koch, este internată. Fiind profesoară la toate clasele, toți copii sunt investigaţi în acest moment“, a precizat Liliana Iordăchescu, purtător de cuvînt Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

Părinţii copiilor de la şcoala A42, unde predă femeia sunt foarte supăraţi, mai ales că elevii vor lua preventiv un medicament chiar dacă la unii a ieşit negativă prima testare. Oamenii cer să se revină la testarea cadrelor la fiecare început de an, inclusiv cu investigaţii amănunţite.

”Eu sunt cadru medical şi sunt foarte îngrijorată. Băiatul meu de clasa a IV-a o avea pe acesată doamnă profesoară. S-a testat şi intradermoreacţia i-a ieşit pozitivă, mai mare de 10 mm, aşa că l-am dus eu la radiografie pulmonară. Mi-au spus că nu are TBC, dar trebuie să ia hidrazină despre care am înţeles că este hepatotoxică. Am vorbit şi cu alţi medici şi toţi mi-au spus că toți copiii care au intrat în contact cu profesoara trebuie să facă asta“, a precizat Nicoleta Popa, mama unui elev al şcolii.

În acest timp, directorul adjunct al instituției spune că au fost luate toate măsurile de dezinfecţie în şcoală, dar confirmă şi că profesoara purta masca înainte de a i se cpnoirma că are bacilul Koch.

”Purta o mască albă, dar era în perioada gripelor şi cred că de aceea se proteja. Mai apoi şi-a făcut investigaţii şi am aflat că are acesată afecţiuni. Doamna profesor avea ore cam la toate clasele, elevii au fost testaţi, unii urmează să facă şi radiografie pulmonară şi vom mai vedea. Ancheta nu e terminată“, a spus Cornel Neştian, directorul adjunct al şcolii.

Dintre cei 185 de elevi testați, la 90 dintre ei intradermoreacţia a ieşit pozitivă, așa că acum trebuie acum să facă radiografii pulmonare, pentru a afla dacă au fost sau nu infectați cu TBC.

În Romania, în fiecare zi, trei persoane mor din cauza tuberculozei în timp ce alte 45 sunt diagnosticate cu această boală. Potrivit statisticilor, 1 din 5 europeni diagnosticați cu tuberculoză este din România, atrage atenția Romanian Angel Appeal, subliniind că pacienți care ar putea fi vindecați într-o perioadă relativ scurtă devin greu tratabili întrucât tuberculoza devine rezistentă la medicamente. Cauzele sunt multe: de la subdiagnosticare sau diagnosticare târzie, la lipsa medicamentelor necesare.

Mâine, 24 martie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC). Data evidențiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul TBC.

 
 

Urmărește-ne pe Google News