Reprezentanţii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi au transmis, joi, 20 iunie, că au identificat un focar de tuberculoză la o unitate de învăţământ în regim privat din Iaşi, precizând că ancheta epidemiologică este în plină desfăşurare şi, împreună cu DSP Iaşi, reprezentanţii Dispensarului TBC fac toate eforturile pentru a identifica şi reduce focarul de infecţie.
Ziarul de Iași scrie că DSP Iași a transmis că este vorba de două cazuri, un adult și un copil, însă sunt părinți care vorbesc despre un număr mai ridicat de infecții. Grădinița funcționează în continuare în program normal.
Conform DSP, primul caz de TBC a fost diagnosticat la finalul lunii aprilie. Reacțiile și măsurile luate de conducerea instituției, care au întârziat mai bine de 45 de zile, au stârnit îngrijorare în rândul părinților
„Este important să precizăm ca tuberculoza este şi, din păcate, rămâne una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică în România şi în judeţul Iaşi, iar rolul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie reprezintă un pilon important în această luptă continuă cu tuberculoza. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, prin specificul său şi având în componenţă Dispensarul TBC, rămâne singura unitate care are metodele şi pregătirea pentru a lupta cu această patologie”, a precizat Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi.
Medicii au adăugat că educaţia sanitară este foarte importantă pentru prevenirea unor astfel de situaţii: vaccinarea BCG, controlul simptomelor şi consulturile preventive
Tuberculoza este o boală contagioasă, care se transmite pe cale respiratorie, prin secreţiile rezultate din tusea persoanei bolnave care sunt aerosolizate în spaţii închise sau insuficient ventilate.
Pentru prevenirea infecţiei este necesar ca orice persoană care are simptome respiratorii precum tuse, secreţii nazale, strănut să poarte o mască de protecţie atunci când este în prezenţa altor persoane, mai ales în prezenţa copiilor, să meargă la medicul pneumolog şi să se investigheze imediat ce aceste simptome apar. Totodată, igiena mâinilor şi a încăperilor, aerisirea frecventă şi evitarea aglomerării încăperilor sunt măsuri importante în reducerea riscului de infecţie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
gigiladrea • 21.06.2024, 12:22
in urma cu vreo 10 ani era stirea ca suntem pe primul loc un ue la tuberculoza ca si la hepatite b si c boli cardiovasculare etc de atunci nimic se pare ca toate guvernele si parlamentele au bagat mizeria asta sub pres ne-au pus ochilari roz viata e roz si totul e bine ne mint fara sa clipeasca