O infirmieră care lucrează la Centrul privat Maria din comuna Sânpetru, județul Brașov, a fost confirmată cu COVID-19 vineri, 5 iunie. Aceasta se prezentase la spital cu simptome, cu o zi în urmă.
A doua zi după ce s-a aflat de infirmieră, DSP Brașov a testat toți angajații și pacienții din centru. Rezultatele au sosit duminică seară, pe 7 iunie.
Bilanțul COVID-19 include 23 de pacienți și 4 angajați, printre care 3 infirmiere și un angajat la bucătărie.
În total, sunt 89 de pacienți internați la Centrul Maria. Ceea ce înseamnă că aproximativ un sfert dintre aceștia au fost infectați cu noul coronavirus.
Pacienții și angajații depistați pozitiv au rămas în centrul privat.
De ce nu a testat DSP Brașov mai devreme
Pe 16 aprilie, metodologia de testare din România a fost schimbată, astfel încât personalul din căminele de bătrâni să fie testat de două ori pe lună.
Motivația de bază a fost că azilele au devenit focare de COVID-19, atât în România, cât și în alte țări. La finalul lui aprilie, Dr. Hans Kluge, directorul european al Organizației Mondiale a Sănătății, a spus că până la jumătate din decesele cauzate de coronavirus în Europa au avut loc în cămine de bătrâni.
Metodologia de testare nu se putea aplica însă și Centrului Maria.
Centrul privat avea o componentă de azil și una de spital pentru bolnavi cronici, internați pe lungă durată, a explicat pentru Libertatea managerul centrului, Florin Guran, om de afaceri din Brașov. Dar începând cu 25 martie, acesta funcționează doar ca unitate sanitară.
“La noi, clădirea de azil cu cea de spital comunică una cu alta. Culoarele sunt comune. Nu puteam să asigurăm o separare a pacienților din azil cu cei din spital. Atunci am decis ca pacienții, pentru a fi îngrijiți cum trebuie, prin decizie internă, să îi mutăm de pe secția de azil, pe secția de spital”, spune Guran.
“Atunci am luat măsuri ca angajații noștri să lucreze o săptămână, iar două săptămâni să stea acasă”, adaugă omul de afaceri.
Centrul privat este administrat printr-un ONG numit Asociația Centru Rezidențial pentru Vârstnici Maria, înființat în 2010, al cărui președinte este Augustina Guran.
Practic, DSP Brașov nu putea, din cauza metodologiei și a organizării juridice a centrului, să testeze personalul de la Centrul Maria.
“La nici un spital nu au testat personalul care intra în tură”, completează omul de afaceri brașovean.
Centrul și-a testat angajații cu teste rapide
Florin Guran spune că s-au testat angajații la intrarea pe fiecare tură, cu teste rapide cumpărate din propriul buzunar.
Testele rapide însă nu oferă informații sigure privind îmbolnăvirea cu COVID-19.
“Există puține informații despre acuratețea acestor teste. (…) Nu se știe dacă un rezultat pozitiv sau negativ este fiabil”, a arătat Serviciul de Sănătate Publică din Anglia (PHE).
Centrul a folosit și teste PCR timp de trei săptămâni, asigurate de către Regina Maria. “Ei au făcut, la un moment dat, analize gratuite pentru spitale. Au avut niște fonduri”, a spus Guran.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro