Este deja anchetă la Spitalul CFR din Timișoara, unde o asistentă care nu credea în virusul SARS-CoV2 a infectat încă două asistente și patru pacienți. Ea a fost depistată pozitiv pe 1 iulie și a cerut să fie externată și să se recupereze acasă. Tot acasă sunt și colegele ei, celelalte două asistente depistate cu Covid-19, iar cei patru pacienți sunt internați în pavilionul special din cadrul unității sanitare. DSP a pornit o anchetă epidemiologică.
Asistenta de la care a pornit totul este cercetată disciplinar și ar putea avea probleme, dacă cei infectați de ea decid să depună plângere. Potrivit medicului Virgil Musta, ea nu ar fi crezut în existența virusului, astfel că a refuzat să poarte echipament de protecție.
„Din păcate, este regretabilă această atitudine și nu numai că nu crede și a participat la o serie de activități fără a purta mască, deci nu a respectat regulile pe care noi le recomandăm populației, dar nici în spital nu a vrut să respecte aceste reguli, venind cu febră. Până când a fost depistată că are febră și tușește, ea a contaminat cadre medicale din spital și chiar și bolnavi, astfel că avem mai multe cazuri contaminate de către această persoană. Probabil că va răspunde pentru asta, pentru că este inadmisibil să se întâmple acest lucru tocmai cu personalul care ar trebui să aibă grijă de sănătatea noastră”, a declarat doctorul Musta pentru Digi24.
Reprezentanții Spitalului CFR spun că asistenta în cauză a fost instruită și avertizată să poarte echipamentele de protecție, dar a ignorat cerințele conducerii.
„Va fi cercetată disciplinar și, dacă se impune, se va formula plângere penală împotriva acesteia, pentru nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă au avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli”, a transmis dr. Stela Iurciuc, manager la Spitalul CFR Timișoara.
Focar și la Municipal
Joi a ieșit la iveală un alt focar de Covid-19, de data aceasta la Spitalul Municipal. Totul a pornit de la o pacientă, iar trei asistente, două infirmiere și alte două paciente de la Clinica de Hematologie au fost depistate cu Covid-19. Pacienta zero a murit.
Femeia a fost internată la Clinica de Dermatologie a Spitalului Municipal Timișoara din Complexul Studențesc. Nu a avut niciun simptom, spune conducerea Municipalului, astfel că a cerut să meargă acasă. La 24 de ore de la externare, a mers la Urgențe la Spitalul Județean, pentru că respira foarte greu. Acolo i s-a făcut testul de Covid-19, care a ieșit pozitiv. S-a decis internarea ei la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, unde a murit o zi mai târziu.
„Avea comorbidități importante. Ani de zile era tratată dermatologic. Probabil, pacienta a infectat două dintre infirmierele noastre și trei asistente, care au avut-o direct în grijă, care au ieșit pozitiv la testul Covid. Pe lângă acestea au fost infectate și două colege de salon ale doamnei respective. Fiind o pacientă considerată neinfectată, colegii mei au folosit echipamentul medical obișnuit de spital, așa este recomandarea pe care o avem în momentul de fașă de la Ministerul Sănătății”, ne-a declarat dr. Daniel Malița, directorul Spitalului Municipal din Timișoara.
Cele două infirmiere depistate pozitiv cu SARS-CoV2 sunt internate la „Victor Babeș”, dar cele trei asistente sunt în izolare la domiciliu. Una dintre cele două paciente care au stat în salon cu femeia care a murit este internată la Spitalul CFR, iar cealaltă în zona roșie a Spitalului Municipal, fiind în stare gravă din punct de vedere hematologic, dar nu are probleme respiratorii, spun medicii.
Conducerea Spitalului Municipal susține că a fost testat tot personalul medical din secțiile de Hematologie, Medicină Internă și Gastroenterologie, dar și toți pacienții din cadrul acestora. Toate testele au fost negative.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro