Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat luni, 30 ianuarie, că au fost confirmate două focare de gripă aviară cu subtipul H5N1, pe platforma zootehnică din Brașov. Ulterior, marți, prefectul județului, Cătălin Văsii, a declarat pentru presa locală că numărul focarelor a ajuns la trei. Primul focar a fost confirmat pe 27 ianuarie.
„Vorbim de trei focare, dar trei focare care sunt pe aceeași platformă, ceea ce este bine. Aceste focare au fost deja izolate cu ajutorul Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Poliția Locală și din Codlea, și din Dumbrăvița”, a declarat prefectul Cătălin Văsii.
Oficialul a precizat că au fost prelevate probe și de la celelalte ferme de pe platformă, rezultatele fiind negative.
„Pe cele trei focare, vorbim de un efectiv în jur de 224.000 de păsări, care vor fi eutanasiate și îngropate”, a adăugat prefectul județului Brașov.
Păsările sacrificate vor fi îngropate pe un teren aflat la câteva sute de metri de ferme. În imagini filmate din dronă se vede cum în zonă au fost săpate gropi uriașe.
Petre Daea: Aștept primele concluzii ale anchetei
Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat pentru Digi 24 că primele concluzii se pot trage după rezultatele anchetei epidemiologice.
„Aştept şi eu primele concluzii ale anchetei demarate la Braşov. Şi pentru mine, şi pentru toţi ceilalţi sunt foarte multe semne de întrebare vizavi de modul în care a putut să intre chiar în mijlocul ţării acest virus. Motiv pentru care aşteptăm ancheta epidemiologică”, a spus Daea, relatează Brașov.net.
Ministrul a precizat și că din cauza focarelor de gripă aviară va fi afectat lanțul de aprovizionare cu carne de curcan.
„Știu că există şi o cantitate de 100 de tone pe stoc care se incinerează din cauza faptului că medicii au ajuns la această concluzie şi este firesc să intervină aşa radical încât să stopăm focarul respectiv”, a mai spus Petre Daea, adăugând că păsări din aceste ferme au ajuns să fie comercializate.
După descoperirea focarelor, accesul pe platforma zootehnică a fost restricționat.
„În zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite în urma declarării focarelor, sunt menţinute măsurile de restricție severe privind circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport pentru toate fermele. Nici o pasăre de curte și nici un mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploatațiile din zonele de restricție fără autorizarea autorității competente”, precizează ANSVSA în comunicatul publicat luni, 30 ianuarie.
Fotografie cu caracter ilustrativ: 123rf.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro