Autorităţile sanitare locale au plasat imediat în carantină în jur de 7.000 de persoane, inclusiv pe toţi cei care lucrează la abator, unde producţia a fost suspendată. De asemenea, în districtul Guetersloh au fost închise şcoli şi creşe, transmite sursa citată.

Consilierul districtual Sven-Georg Adenauer spune că toţi cei afectaţi vor fi testaţi, în etape, dar că nu va fi declarată carantină generală în oraş, chiar dacă a fost depăşit pragul important de 50 de noi infectări la 100.000 de locuitori. Abatorul va rămâne închis timp de 10-14 zile.

Precizările MAE

Potrivit informațiilor preliminare obținute de către oficiul consular, MAE precizează că până la acest moment au fost efectuate peste 1.000 teste pentru depistarea cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, 657 dintre acestea fiind pozitive, iar aproximativ 7.000 persoane au fost plasate în carantină.

Până la acest moment, reprezentanții companiei în cauză nu au comunicat oficiului consular date cu privire la numărul cetățenilor români infectați. De asemenea, MAE menționează că la nivelul Consulatului General al României la Bonn nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români care își desfășoară activitatea la compania în cauză, ca urmare a infectării cu COVID-19.

În context, MAE precizează că la data de 11 mai a.c. consulul general al României la Bonn s-a deplasat la aceeași companie pentru a verifica situația unor lucrători români, ca urmare a unor articole din mass-media referitoare la cazul unor cetățeni români ale căror documente de identitate ar fi fost reținute de către angajator. MAE precizează că la acel moment nu exista suspiciunea unor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 printre lucrătorii companiei în cauză.

Armin Laschet, şeful landului Renania de Nord-Westfalia din Germania, spune că românii și bulgarii s-ar afla la originea focarului de coronavirus din Germania, nu măsurile de relaxare.

Ministerul de Externe a anunțat miercuri că un român a murit din cauza COVID-19 în localitatea germană Magdeburg, iar alţi 37 sunt infectaţi.

Semne de întrebare privind condițiile în care trăiesc și muncesc angajații

Un purtător de cuvânt al companiei care deține abatorul a declarat că este neclar deocamdată dacă se poate vorbi despre mai multe focare de infecție, dar a subliniat că acest focar este nou, deoarece ultimele teste, derulate în urmă cu trei-patru săptămâni, au fost negative.

”Nu putem decât să ne cerem scuze”, a declarat oficialul, citat de Deutsche Welle.

Deutsche Welle mai cataloghează drept ”speculative” acuzațiile companiei, care ar fi sugerat că angajații ar fi de vină pentru îmbolnăvire deoarece ar fi călătorit în țările lor natale în weekend.

Potrivit statisticilor, Germania a avut mult mai multe cazuri de infecție în ultimele două săptămâni – 4.814, decât România – 2.898 sau Bulgaria – 915.

Sectorul de procesare a cărnii din Germania este acum ținta unei analize atente după ce mai multe abatoare au confirmat focare mari de infecție în timpul pandemiei. Printre probleme, scrie Deutsche Welle, se află condițiile proaste de muncă, contractele exploatative și chiriile cerute pentru cazarea muncitorilor est-europeni în dormitoare mari.

Un preot catolic care oferă consiliere pastorală multor angajați din industria procesării cărnii a cerut companiilor să îmbunătățească condițiile lucrătorilor.

”Femeile și bărbații sunt pur și simplu obosiți de aceste condiții de viață și de muncă. Sunt tratați ca și cum nu ar avea demnitate umană”, a spus Peter Kossen pentru Deutsche Welle.

Kossen a cerut companiilor să ofere angajaților camere proprii, pentru ca aceștia să se poate odihni și să poată respecta regulile de distanțare.

Urmărește-ne pe Google News