Mai ales în zilele în care bate vântul, orice scânteie de la focurile necontrolate poate declanșa un incendiu de proporții. Specialiștii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ne atrag atenţia asupra acestor pericole şi ne sfătuiesc să ţinem cont de câteva reguli absolut necesare, atât pentru evitarea incendiilor, cât și pentru stingerea sau împiedicarea extinderii lor. De asemenea, ne avertizează că riscăm să primim amenzi consistente, dacă nu respectăm prevederile legale privind prevenirea incendiilor.

Stinge jarul și acoperă cenușa cu pământ!

În primul rând, specialiștii de la ISU ne cer să dăm dovdă de responsabilitate și să anunţăm, de îndată, la numărul unic de urgenţă 112, orice început de incendiu şi, în caz de necesitate, să acordăm sprijin autorităţilor locale şi pompierilor pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată de pe câmp, a celor din fondul forestier, precum și a celor din perimetrul localităților. Iată și câteva sfaturi utile:  Nu aprinde focul în spaţii deschise (păşuni, diverse suprafeţe agricole, grădini, terenuri virane etc.) pe timp de vânt. Iar atunci când nu bate vântul și aprinzi focul, supraveghează arderea lui până la stingerea definitivă. Apoi, stinge jarul cu apă şi acoperă cenuşa cu pământ. Nu arunca la întâmplare resturi de ţigări sau chibrituri aprinse. Nu aprinde focul la o distanţă mai mică de 10 metri de orice material combustibil sau construcţie (casă, anexe, şură, gard etc.) sau la o distanţă mai mică de 100 de metri de liziera pădurii (cu excepţia locurilor special amenajate). Cei care nu ţin cont de aceste prevederi şi produc incendii la care este necesară intervenţia pompierilor trebuie să ştie că, potrivit legii, sunt pasibili de amenzi usturătoare, cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei, precum  și de acoperirea pagubelor provocate.

Câteva reguli

Pompierii atenţionează că, pentru a putea controla focul, trebuie respectate câteva reguli importante, printre care: colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la eventuale construcţii, să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de gaze naturale, produsele petroliere ori alte materiale combustibile; asigurarea prealabilă a mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii și stingerea totală a focului, înainte de părăsirea locului.

“Permisul de lucru cu focul”, obligatoriu!

Potrivit prevederilor legale, arderea crengilor din livezi, a vegetaţiei uscate şi a oricăror resturi vegetale de pe raza unei localităţi, se poate face numai după obţinerea “permisului de lucru cu focul”. Focurile necontrolate sunt total interzise. Permisul se solicită de la primăria localităţii respective și se eliberează de şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau de o altă persoană desemnată de Consiliul Local, în acest scop. Pe de altă parte, cei care vor să ardă resturile vegetale din curţi şi grădini se vor interesa la primărie pentru a afla planificarea zilelor şi locurile special amenajate, în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate, în scopul arderii controlate.

Citește și: Nu dați foc la miriștile din preajma șoselelor! Pericol major de accidente rutiere

 

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News