Cunoscutului interpret de muzică populară şi erudit etnolog Grigore Leşe am reuşit să-i “furăm” ieri câteva minute chiar în timp ce repeta pentru spectacolul de la Sala Palatului, “Tradiţie, Istorie, Rost”. Am vrut să aflăm de la maestru ce înseamnă să fii român. Renumitul solist, care prin arta sa recurge la o adevărată arheologie muzicală, reconstruieşte prin sunet satul românesc arhaic, cu principalele sale momente de trecere – naşterea, nunta, înmormântarea. Leşe compară Ziua Naţională cu Naşterea Domnului, momentul în care omenirea a primit lumina naşterii Mântuitorului Iisus, aşa cum românii au primit marea veste a Unirii într-un singur stat, acum 96 de ani, la 1 Decembrie 1918. “Sărbătorim 96 de ani de la Marea Unire, Ziua Naţională. Este un moment de mare trăire interioară, este vestea cea mai frumoasă pe care au primit-o românii în istoria lor. De aceea eu zic că cel mai frumos cântec ar fi «O, ce veste minunată ». Suntem în postul Crăciunului, aşteptăm lumina pruncului Iisus, dar, în acelaşi timp, suntem într- o perioadă de reformare culturală şi socială. Acea lumină am primit-o atunci, la 1 Decembrie 1918, când am devenit din nou o singură naţiune”, spune artistul. Cu toate că interpretul este un mare apărător al tradiţiilor româneşti, el este mai conştient ca oricând că România trebuie să se impună în Europa. Pentru Leşe, salvarea românismului este cunoaşterea priorităţilor naţionale, cum ar fi marile proiecte culturale cu care să ne impunem în Europa.Este nevoie de mari proiecte
“Suntem în marele neam european, în care nu vom rezista decât dacă ne vom impune. Trebuie să avem proiecte. Proiecte mari, culturale şi sociale. Dacă românii vor avea proiecte culturale îndrăzneţe, atunci vom fi cel mai mare neam european. Trebuie să avem demnitate, respect, curaj. Să vă spun ceva. Cioran a devenit mare patriot după ce s-a impus prin scrieri. Trebuie să ne apropiem de ceea ce ne reprezintă. Avem nevoie de proiecte mari. Toate popoarele vorbesc de patriotism, suntem într-o mare concurenţă. Dacă noi ne vom pierde în marea lume a Occidentului, vom deveni ca etruscii, ne vom pierde românismul. Vom fi asimilaţi. Este obligatoriu să ne ştim priorităţile în istorie”, spune Grigore Leşe. Şi cum astăzi este 1 Decembrie, Grigore Leşe a ţinut să spună că nu-i plac deloc manifestările pompoase. E ziua în care trebuie să avem o pace lăuntrică şi respect faţă de istorie. “E Ziua Naţională, acum trebuie să cântăm imnuri de laudă. Să avem respect faţă de istorie. De exemplu, eu nu sunt de acord cu manifestările pompoase de 1 Decembrie. E risipă de lumină. Lumina e de mare preţ. Lumina o aşteptăm o dată. De Crăciun, când se naşte Mântuitorul. Trebuie evlavie, modestie, să ne reculegem în noi”, e de părere Leşe. Pentru acesta, imnul naţional este un îndemn la reflecţie, la respect faţă de înaintaşi, simbolurile care au făcut istoria României! “Uite, imnul ne îndeamnă să ne trezim din moarte. Ce înseamnă asta? Păi, atunci când ai ceva pe suflet, ai minţit, ai făcut ceva rău nu poţi dormi, e ca o letargie, ca o moarte. Trebuie să ieşim din această fază, să ne trezim la viaţă. Apoi, versurile în care spune despre Mihai, Ştefan, Corvine ne arată simbolurile istoriei noastre. Nu avem voie să le uităm. De ziua lor, românii trebuie să creadă în bine, să fie pioşi şi cu respect”, mai crede artistul.
De ce iubim România
Ziua Naţională reprezintă un moment special pentru români. Nume grele ale sportului românesc, tineri geniali, copii şi oameni simpli ne-au spus de ce iubesc ei România.
Seară fastuoasă la Castelul Peleş
Cu două zile înainte de sărbătoarea naţională, principesa Margareta şi principele Radu au găzduit Seara Corpului Diplomatic într-un cadru select, alături de oaspeţi de seamă.
La ceremonia organizată în Holul de Onoare au luat parte zeci de diplomaţi români şi străini. Cu toţii au ascultat mesajul transmis de regele Mihai I cu ocazia Zilei Naţionale a României, citit de principesa moştenitoare în şase limbi: engleză, franceză, germană, spaniolă, arabă şi cehă. De altfel, maiestatea sa s-a adresat prima dată corpului diplomatic acreditat la Bucureşti în decembrie 1940, iar de atunci recepţia a devenit o tradiţie. Seara s-a încheiat în Sala de Muzică, cu un dejun diplomatic pe muzica Academiei Forţelor Aeriene Henri Coandă. De 1 Decembrie, principesa moştenitoare şi principele Radu vor efectua un drum simbolic cu trenul regal de la Sinaia la Bucureşti, pentru a aduce un omagiu suveranilor României Mari – regelui Ferdinand şi reginei Maria.
Grupaj realizat de Răzvan Ionașcu, Delia Chilianu, Nicoleta Ene
Urmărește-ne pe Google News