Burke, femeia care în urmă cu aproape două decenii a creat mișcarea „Me too” (Și eu, n.r.) pentru victimele agresiunilor sexuale, a declarat că aceasta a avut impact mai mare decât orice proces. Declarația vine după ce joi, într-o decizie șocantă, cea mai înaltă instanță din New York a anulat condamnarea primită de Harvey Weinstein pentru viol, în 2020.
Un semn că mișcarea este încă acolo, este internațională și încă funcționează a fost că, a spus Burke, „acum 10 ani nu puteam să aducem un om ca Harvey Weinstein în sala de judecată”.
Mișcarea, a spus ea, a fost responsabilă pentru această schimbare culturală uriașă, indiferent de soarta juridică finală a mogulului de la Hollywood.
Anunțul de joi a fost o lovitură uriașă și o evoluție îngrijorătoare pentru cei care au fost agresați sau hărțuiți sexual, inclusiv de către superiori la locul de muncă.
Este și un eșec care vine și în contextul în care Donald Trump candidează din nou la președinție, în ciuda multiplelor acuzații de agresiune sexuală și comportament de prădător de-a lungul anilor, dar și a faptului că a fost găsit responsabil de o instanță civilă pentru abuz sexual.
Dar Burke și alți avocați s-au alăturat victimelor de la Hollywood ale lui Weinstein pentru a-și exprima suferința față de această decizie și a declarat că mișcarea merge mai departe și va continua să schimbe societatea. În acest timp, procurorii au declarat că vor cere un nou proces împotriva mogulului de la Hollywood.
„Mișcarea va persista”
„Pot să înțeleg cât de dezgustați și furioși trebuie să se simtă atât de mulți dintre ei”, a spus Burke.
Anita Hill, care a depus mărturie împotriva lui Clarence Thomas în timpul audierii acestuia la Curtea Supremă în 1991, devenind imaginea luptei împotriva hărțuirii sexuale cu mai bine de un sfert de secol înainte ca dezvăluirile despre Weinstein să alimenteze mișcarea #MeToo, a declarat joi: „Mișcarea va persista”.
Hill a adăugat că aceasta va fi „condusă de adevărul mărturiilor noastre”. Iar schimbările în sistemele și cultura noastră vor urma”.
Iar Burke a subliniat într-un interviu acordat Associated Press că, deși progresele juridice sunt necesare, „sistemul judiciar nu a fost niciodată prietenul supraviețuitorilor. Și, prin urmare, acesta este motivul pentru care avem nevoie de mișcări, pentru că mișcările au fost, din punct de vedere istoric, cele care au împins sistemul juridic să facă ceea ce trebuie”.
Burke a declarat că și-a petrecut dimineața de joi vorbind cu acuzatorii, inclusiv cu actrița Annabella Sciorra, care a declarat la procesul din 2020 că Weinstein a violat-o.
Burke, care a vorbit despre propriul trecut ca supraviețuitoare a abuzurilor, a adăugat că nu și-ar putea imagina niciodată să se confrunte cu propriul agresor în instanță.
„Așa că simplul fapt că au ajuns să facă asta, să aducă o persoană, un om ca Harvey Weinstein, să dea socoteală pentru crimele sale, este incredibil”, a spus ea.
Curtea de Apel din New York a anulat joi condamnarea pentru viol şi agresiune sexuală din 2020 a fostului producător Harvey Weinstein, o vedetă la Hollywood, şi a ordonat iniţierea unui nou proces.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro