Potrivit acestuia, WCK avea o comunicare clară cu armata israeliană, care cunoştea deplasările lucrătorilor acesteia.
„Acesta nu a fost un ghinion, ups, am aruncat o bombă unde nu trebuie. Era vorba despre 1,5 până la 1,8 kilometri, un convoi umanitar foarte definit, care avea însemne deasupra, pe capotă, un logo foarte colorat, de care suntem, evident, foarte mândri”, a declarat Jose Andres, pentru Reuters.
Este „foarte clar cine suntem şi ce facem”, a continuat acesta, precizând că armata israeliană ştia unde se afla convoiul.
În atacul aerian care a avut loc luni, 1 aprilie, în Fâșia Gaza, cel puțin șapte lucrători umanitari, majoritatea cetățeni străini, au fost uciși. Ei au fost ucişi după ce au supervizat descărcarea a 100 de tone de mâncare aduse în Fâşia Gaza pe mare.
Armata israeliană a numit incidentul „o greșeală gravă, care nu ar fi trebuit să se întâmple”, în vreme ce președintele israelian Isaac Herzog a prezentat marți scuze.
La rândul său, premierul Benjamin Netanyahu a declarat marți că Israelul i-a ucis din greșeală pe lucrătorii umanitari.
„Ne ţinteau într-o zonă fără conflict”
Fondatorul WCK a respins însă versiunile Israelului şi Statelor Unite potrivit cărora a fost vorba despre un atac neintenţionat, spunând că acest convoi a fost atacat de cel puţin trei ori.
„Ei ne ţinteau într-o zonă fără conflict, într-o zonă controlată de armata israeliană. Ştiau că echipele noastre circulau pe acel drum cu trei maşini”, a denunțat Jose Andres.
Andres a spus că a aflat despre atac după ce organizaţia a pierdut contactul cu echipa din Fâşia Gaza şi că şi-a dat seama de ceea ce s-a întâmplat abia după ce a văzut cadavrele în imagini.
El a mai spus că după ce armata israeliană a atacat primul vehicul blindat, echipa l-a evacuat şi s-a mutat în al doilea vehicul, atacat după aceea, şi că s-a mutat apoi în al treilea vehicul.