Cuprins:
Provocările anului 2025 pentru domeniul IT
Gabriel Mardarasevici, fondatorul Focality, consideră că anul 2025 va aduce atât provocări, cât și oportunități pentru sectorul IT.
El estimează că piața va trece prin ajustări, cu o cerere constantă pentru specialiști de înaltă calificare și o scădere a interesului pentru personal cu competențe medii.
Mardarasevici subliniază impactul eliminării facilităților fiscale pentru angajații din IT prin ordonanța trenuleț, care nu va afecta semnificativ finanțele, dar va avea un rol în dreptatea socială.
Viitorul sectorului va depinde de ajustările fiscale, cererea de specialiști și instabilitatea politică.
„În general, cererea de IT în lume rămâne consistentă și de aceea ne vom uita la lărgirea portofoliului, atât în alte verticale de business (bănci, telecom, producție industrială), cât și la lărgirea geografiei în care livrăm (avem prospecte noi în America de Nord, care are zilele acestea vremuri mai bune în economie).
Legat de principalele riscuri și oportunități pe care le văd pentru acest an, riscul numărul unu este instabilitatea politică și orientarea României.
Riscul doi îl văd în păstrarea unui echilibru între cheltuieli și venituri la nivelul statului.
Riscul trei îl consider a fi un protecționism excesiv între mari jucători globali (SUA, EU, China etc). Oportunitate văd în creșterea importanței României, în contextul actual geopolitic”, susține Gabriel Mardarasevici.
Creșterea impozitelor
Despre creșterea impozitelor pe muncă, fondatorul Focality spune că vor afecta semnificativ performanța companiei. Asta pentru că 70% din costuri sunt legate de forța de muncă.
„Dacă impozitele ce vor fi crescute sunt cele pe profitabilitate ori va fi TVA-ul, impactul în cazul nostru nu va fi mare. Însă dacă sunt afectate impozitele pe muncă, este altă poveste.
Peste 70% din costurile de operare ale companiei sunt cele pe muncă. Orice procent modificat aici va influența performanța noastră. (…)
Dacă se măresc cele pe muncă, atunci vor fi diverse ajustări de preț (până la punctul permis de piața competitivă).
Nu suntem fanii ajustărilor de personal, cu atât mai mult cu cât noi am investit consistent în pregătirea angajaților”, a explicat Mardarasevici.
Piața muncii în domeniul IT
Mardarasevici a subliniat că piața forței de muncă s-a stabilizat și compania reușește să găsească personalul necesar, dar pentru expertize speciale recurg la resurse externe.
„Sunt însă situații particulare, legate de expertize speciale. Atunci ajungem să apelăm la resursă externă, dar și în acest caz preferăm să lucrăm la nivel de organizații (firme partenere), nu să facem recrutare. În felul acesta, când s-a terminat proiectul, s-a terminat și colaborarea”, detaliază Gabriel Mardarasevici.
De altfel, fondatorul Focality subliniază importanța educației pentru succesul mediului de afaceri din țara noastră.
„Mediul de afaceri românesc va arăta bine în anii următori, dacă va crește calitatea educației în România, altfel vom fi mai mult o piață de desfacere, dacă nivelul de pregătire a celor «livrați» pe piața muncii va fi scăzut.
În lume se cumpără și se plătește bine competența și expertiza ridicată, inginerească, medicală, economică sau meseriașii buni”, concluzionează Gabriel Mardarasevici.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro