Libertatea a scris că programul a fost suspendat după ce au fost înscrise circa 1.700 de aplicații în doar șase ore, lucru care nu ar fi posibil din punct de vedere tehnic.

”Administrația Fondului pentru Mediu a lansat în data de 10 septembrie 2019, ora 10:00, aplicația informatică pentru înregistrarea dosarelor de finanțare depuse de către solicitanții persoane fizice în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională.

La ora 16:30, în aceeași zi, AFM a suspendat aplicația informatică pentru realizarea unor verificări asupra corectitudinii și legalității informațiilor înregistrate de către toți instalatorii validați care au încheiat contracte de participare cu AFM”, arată instituția, într-un răspuns trimis redacției.

Instituția spune că, după finalizarea verificărilor, va anunța pe site-ul său situația constatărilor și vor fi aplicate măsuri în funcție de situație.

Până vineri, ora 13.00, pe site-ul AFM nu era prezentată nicio informație nouă legată de reluarea înscrierilor sau de fraudele constatate.

Suspiciuni de fraudă

Sursele Libertatea au arătat că există suspiciuni de fraude în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice.

”Există o suspiciune de fraudare a aplicației de către un instalator validat, care, cu ajutorul unui funcționar sau mai mulți din AFM, a păcălit aplicația cu ajutorul unui program, reușind astfel să încarce în aplicație vreo 1.700 de persoane în doar 4 ore. Lucru care altfel era imposibil deoarece încarcarea unei persoane în aplicație dura 15-20 minute. Acum totul este sistat pe motivul ca se fac verificări interne”, au declarat sursele Libertatea.

Potrivit surselor, firma suspectă ar fi Romsir, din orașul Balș, județul Olt.

Marius Vlădoiu, directorul firmei Romsir, a declarat atunci că nu a fraudat, ci a folosit mai multe calculatoare pentru introducerea de aplicații. Acesta a spus că se așteaptă la reluarea programului din punctul unde a rămas și a acuzat Fondul de Mediu de organizare defectuoasă a programului.

Programul Casa Verde Fotovoltaice are o finanțare totală de 656 de milioane de lei.

Prin intermediul acestuia se pot instala panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Administrația Fondului de Mediu acordă 20.000 de lei nerambursabili celor care doresc să își instaleze astfel de panouri.

 
 

Urmărește-ne pe Google News