„Fără o nouă escaladare a războiului, estimăm o creștere moderată cuprinsă între 3,5% și 4,5% în 2022 și 2023, o creștere față de ultimele estimări ale FMI. Incertitudinea din jurul aceste prognoze este mare. Există riscuri  din partea unei escaladări a războiului, a unei opriri a gazului rusesc, care va crește prețurile. Măsuri fiscale puternice vor fi necesare”, a declarat Martijn, potrivit economedia.ro.

Întrebat dacă România ar trebui să implementeze un impozit progresiv din 2023, oficialul FMI a afirmat că acest lucru ar aduce bani mai mulți la buget, după cum se arată și într-un raport al instituției, dar a precizat că este dificil pentru autorități să adopte această măsură de anul viitor.

„Subliniez curățarea bazei de taxare ca o prioritate și ca ceva care poate fi făcut și trebuie făcut în primul rând. Dar implementarea progresivității aduce provocări pentru colectarea de taxe. Nu este ușor să o faci imediat, pentru că necesită ca autoritățile fiscale să înțeleagă tipurile de venituri. Ar putea fi dificil ca progresivitatea să fie implementată în 2023”, a spus Martijn.

Totodată, Fondul Monetar internațional recomandă Guvernului să elimine treptat plafonarea prețurilor la energie, până în martie 2023, pentru ca românii să nu simtă o creștere puternică de preț în martie atunci când va expira măsura de plafonare a prețurilor.

„Recomandarea noastră este să trecem de la plafonarea prețurilor la o creștere graduală a prețurilor, cu un supliment țintit pentru cei care chiar au nevoie. Astfel, veți evita o creștere puternică de preț în aprilie 2023, când plafonarea prețurilor va expira”, a spus şeful misiunii FMI pentru România.

De asemenea, în privinţa taxelor pe proprietățile românilor, şeful misiunii FMI a precizat că proprietăţile trebuie să fie evaluate la valoarea de piaţă.

Discuții în coaliție privind impozitarea progresivă vs cota unică

Afirmațiile lui Jan Kees Martijn au venit în contextul în care PSD și PNL nu cad de acord privind renunțarea la cota unică de impozitare și introducerea impozitării progresive.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susține varianta introducerii impozitului progresiv, dar a precizat că acest lucru nu se va întâmpla în 2022 şi că el nu dorește taxe noi pentru români.

Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă, liderul PNL, a anunțat public că liberalii nu vor impozit progresiv. Totodată, el a precizat că a discutat cu reprezentanții Consiliului Fiscal astfel încât să rămână cota unică de impozitare.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a declarat că românii nu trebuie să se îngrijoreze că „mâine se schimbă sistemul de impozitare și dintr-odată trebuie să plătească mai mult”. „Discuțiile se poartă mai mult la televizor decât în coaliție”, a spus șeful statului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News