Managerul fondului norvegian, Yngve Slyngstad, a declarat că nimeni nu se aștepta ca acesta să atingă un trilion de dolari în anul 1996, când a fost făcut primul transfer de fonduri.
Fondul suveran al Norvegiei este manageriat de către Norges Bank, banca centrală a statului scandinav. Acesta este cel mai mare fond de profil din lume.
Ce este un fond suveran și ce face
Alte fonduri au active și mai mari, dar sunt diferite. Spre exemplu, fondul de pensii al Japoniei are active totale de 1.300 de miliarde de dolari, dar nu este fond suveran, ci fond de pensii.
Fondurile suverane investesc banii obținuți de către state care au excedent comercial, adică au venituri mai mari decât cheltuielile. De regulă, au fonduri suverane statele care extrag mult petrol, așa cum este cazul Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Iranului sau Bahrainului. De asemenea, și Rusia are fond suveran alimentat cu banii din petrol, deși țara este pe deficit. În fine, și China are o serie de fonduri suverane și de dezvoltare, chiar dacă aceasta nu are însă exploatări mari de țiței. China profită, însă, de mâna de lucru ieftină.
Cele mai mari fonduri de investiții din lume
În fine, o serie de fonduri de investiții private sunt mult mai mari decât cel norvegian. Este vorba în principal de către BlackRock – care are sub oblăduire 5.700 de miliarde de dolari și Vanguard Group – cu 4.400 de miliarde.
Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, varianta românească
România dorește, la rândul său, să realizeze Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI). Acesta va fi constituit din cele mai valoroase companii ale statului, precum Hidroelectrica sau Romgaz, iar fondul va investi în infrastructură. Valoarea inițială a activelor sale este de 10 miliarde de euro.
Acesta nu a fost realizat încă, nefiind decât la stadiul de proiect.