Începând din luna aprilie, primăriile pot încheia contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI), pentru înregistrarea cu prioritate a imobilelor situate în extravilanul localităților. Ulterior, până la finalul lunii iunie, autoritățile locale vor trebuie să semneze contracte de prestări servicii pentru realizarea lucrărilor de cadastru general, care sunt gratuite pentru cetățeni. Anunțul a fost făcut astăzi, la Bistrița, de Radu-Codruț Ștefănescu, președinte – director general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), care s-a întlnit cu reprezentanții autorităților locale. În 2019, edilii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale vor primi 160.000 de lei. Cum suma a crescut față de anii trecuți (155.000 de lei în 2018, 150.000 de lei în 2017 și 135.000 de lei în 2016), iar legislația în domeniu se află într-un proces continuu de simplificare, primarii nu mai au motive să amâne sau să refuze demararea acestor lucrări. „Până în acest moment, aproape 2.200 de primari și-au exprimat dorința de a începe sau de a continua lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale. Vorbim de peste patru milioane de imobile cu o suprafață totală de 3,3 milioane de hectare. Este bine, dar nu este de ajuns.  Vom continua să organizăm întâlniri și ședințe de lucru în toată țara, vom explica, de câte ori va fi necesar, de ce trebuie să facem cadastru și care sunt avantajele acestui demers. Există banii necesari, suma acordată fiecărei unități administrativ-teritoriale este mai mare comparativ cu anul trecut, însă trebuie să existe și dorința de a face ordine în actele de proprietate și de a evolua, atât la nivel individual, cât și local și național. Ne-am asumat un termen limită, anul 2023, care se apropie și pe care suntem obligați să îl respectăm”, a declarat președintele ANCPI. Pentru a beneficia de fondurile alocate din veniturile proprii ale ANCPI, primăriile care semnează contracte de finanțare cu OCPI-urile începând cu luna aprilie trebuie să găsească și prestatori până la sfârşitul lunii iunie. Conform actelor normative în vigoare, ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor. Mai multe informații referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a ANCPI, www.ancpi.ro.

Citeste și: Bilanț pentru Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023: Peste un milion de imobile, cadastrate gratuit, în întreaga țară

 

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News