Locuitorii mai nevoiași ai micuțului oraș japonez Abu așteptau cu nerăbdare luna trecută să primească fiecare o plată de 775 de dolari, ca parte a unui program de stimulare a economiei locale, după pandemia COVID.
Dar un oficial municipal a virat din greșeală întregul buget, aproape 360.000 de dolari, către un singur destinatar de pe lista gospodăriilor cu venituri mici, eligibile pentru a primi banii. Și deși a promis că va returna banii, bărbatul i-a jucat la pariuri online.
Acuzatul, Sho Taguchi, în vârstă de 24 de ani, a declarat poliției că a pierdut banii la cazinourile online, a spus joi un oficial al poliției din prefectura Yamaguchi. Clarificările au venit la o zi după ce Taguchi a fost arestat sub acuzația de fraudă.
Detaliile cazului i-au tulburat pe locuitorii liniștitului oraș de la malul mării. „Am fost surprinsă să aud vestea și, de asemenea, uimită de modul în care a cheltuit banii”, a mărturisit Yuriko Suekawa, o localnică în vârstă de 72 de ani. „Este cu adevărat de necrezut”, a adăugat aceasta.
Povestea a început pe 8 aprilie, când un oficial din Abu a cerut din greșeală unei bănci locale să îi vireze lui Taguchi 46,3 milioane de yeni, adică aproximativ 358.000 de dolari, a declarat Atsushi Nohara, un oficial al orașului. Numele lui Taguchi era în fruntea listei celor 463 de gospodării considerate eligibile pentru a primi fiecare câte 100.000 de yeni.
Nu e ca și cum Taguchi nu ar fi avut șansa de a repara greșeala oficialilor. După ce și-au dat seama de greșeală, oficialii l-au vizitat imediat pe tânăr și i-au cerut banii înapoi, a declarat primarul orașului, Norihiko Hanada.
Taguchi a spus inițial că va merge cu oficialii la bancă, dar apoi a refuzat să intre în clădire și a declarat ulterior că intenționează să consulte un avocat, potrivit televiziunii publice NHK. Apoi, Taguchi s-a întâlnit cu viceprimarul orașului Abu pe 14 aprilie, iar avocatul său a declarat în ziua următoare că clientul său va returna banii.
„Dar, în cele din urmă, nu a făcut acest lucru”, a explicat primarul. Iar în final, Taguchi le-a spus oficialilor disperați că a cheltuit toți banii, dar că nu va fugi și că plănuiește să își „ispășească păcatul”.
Cât despre edil, acesta le-a cerut scuze locuitorilor pentru că a pierdut „o sumă atât de mare”. Oficialii locali nu sunt însă absolviți de vină. Masaki Kamei, un procuror din orașul Osaka, a declarat că oficialii din Abu sunt vinovați pentru că i-au permis lui Taguchi să cheltuiască banii.
„Abordarea orașului nu a fost suficient de strictă și a permis ca acest caz să evolueze până în acest punct”, a declarat Kamei. „Poate că abordarea lor s-a bazat pe o convingere că natura umană este fundamental bună”, a filosofat procurorul.
Între timp, în ciuda șocului suferit de comunitatea locală, viața din Abu va merge totuși mai departe.
Localitatea se află la aproximativ 160 de kilometri nord de cel mai apropiat oraș important, Fukuoka, într-o zonă a prefecturii Yamaguchi, unde economia se bazează pe agricultură, pescuit și silvicultură. Taguchi s-a mutat acolo în urmă cu aproximativ un an și jumătate, în cadrul unui program prin care guvernul local oferea subvenții străinilor care închiriază locuințe neocupate.
Localnicii și-au primit în cele din urmă ajutorul COVID. Oficialii au transferat alți bani către gospodăriile locale, fără să precizeze de unde anume au luat fondurile suplimentare.
Yuriko Suekawa, localnica din Abu, a declarat însă că incidentul reprezintă o adevărată nenorocire pentru un oraș care a reușit să reziste cu succes pandemiei și care spera să atragă vizitatori în noul său camping, construit pe malul mării.
„Sper că vom scăpa de această imagine negativă a orașului și că Abu va redeveni un loc liniștit”, a spus ea. „Oricine face o greșeală, așa că nu-l învinovățesc pe acest om pentru asta, dar aș vrea ca el să-și recunoască fapta și să ne dea banii înapoi”, a spus femeia.