În 2008, prin Codul Silvic au fost adăugate la Fondul Forestier toate pășunile care aveau suprafață forestieră de cel puțin 40%. „Așa s-a ajuns ca Fondul Forestier să crească de la 6,3 la 6,5 milioane de hectare de pădure”, a declarat Dorel Fechete, directorul executiv Administrația Pădurilor Private.

Potrivit lui, dacă nu apăreau subvențiile de la APIA, la ora actuală munții României ar fi fost și mai împăduriți. „Odată cu APIA și cu subvențiile pentru pășuni au început să curețe pășunile de copaci pentru a putea primi subvenția”.

În ochii proprietarilor de păduri, toată vina se pare că o poartă legiuitorul, pentru că acesta a impus criterii aberante. Dacă aveai 2-3 pâlcuri de pădure pe pășune nu îți mai primeai subvenția.  „Așa că pentru a nu fi sancționați proprietarii au tăat toți copacii de pe pășune. Peisagistic era frumos și să nu mai spunem că acea vegetația ajuta și animalele să se răcorească”, a afirmat Bodgan Tudor, președintele Asociației Proprietarilor de Păduri.

Aceștia mai spun că, de dragul banilor, românii nici nu se înghesuie să împădurească un hectar de teren pentru că dacă e pășune sau fâneață primește subvenție între 200 și 400 de euro pe an. Iar dcă are avea pădure, nu primește nici un ban european și profitul i-ar ieși de abia peste 100 -120 de ani când pădurea va fi matură.

Defrisările ilegale, nu-ar fi o problemă

Reprezentanții proprietarilor de păduri spun că defrisările ilegale nu sunt o problemă în momentuld e față. „Tăierile ilegale sunt sub control. Suprafața golurilor neregenrate este de 78.000 de hectare, adică 1% din suprafețele de pădure pe care le are România”, a declarat Cătălin Tobescu, vicepreședinte Nostra Silva.

Mai mult, în ultimii ani, la noi s-au exploatat mai puțini metri cubi de masă lemnpasă decât înainte de 1989, spun proprietarii de păduri. Astfel că, în prezent, avem posibilitatea să exploatăm masă lemnoasă în cantitate de 54 de milioane de metri cubi, în schimb noi nu recoltăm decât 18 milioane metri cubi (echivalentul a aproape 60.000 ha pădure pe an).

Pe vremea lui Ceaușescu, în România se exploatau 25-26 de milioane de metri cubi.

Citește și: România a tăiat o pădure, în 2016, pentru a o trimite în SUA

 
 

Urmărește-ne pe Google News