Astăzi a intrat în vigoare ordonanţa de urgenţă care modifică legea sănătăţii. Textul final al legii vine cu surprize esenţiale.
Tot accesul la fonduri în Sănătatea românească este liberalizat. Orice furnizor de servicii medicale, de stat sau privat sau rodul unui parteneriat public-privat, poate să acceseze în acelaşi mod fondurile din sănătate, indiferent că vorbim de serviciile medicale decontate normal prin Casă sau de fondurile speciale pentru programele naţionale de sănătate. Inclusiv urgenţele medicale se deschid privatizării.
Nu este o privatizare absolută a Sănătăţii, căci CNAS deţine în continuare monopolul pe asigurările de sănătate, fiind în fapt singurul plătitor pentru servicii. Dar în afară de asta, sănătatea s-a privatizat, sub mandatul lui Victor Costache.
Un element important asupra căruia Libertatea a atras atenţia în ultimele săptămâni era ca accesarea de către privaţi a fondurilor din programele naţionale de sănătate să nu vină cu costuri suplimentare pentru pacienţii din aceste programe. Din fericire, textul actual al ordonanţei interzice privaţilor să ceară coplată la programele naţionale.
Aceasta este o victorie esenţială a conversaţiei din spaţiul public care a dus la modificarea draftului iniţial de proiect.
Rămâne însă de văzut ce va însemna în practică intrarea privaţilor pe programele naţionale şi cum se vor calcula preţurile reale ale serviciilor.
În plus, noul OUG amână cu un an posibilitatea ca privaţii să ceară “coplată” la absolut orice – de la 1 aprilie 2020 la 1 aprilie 2021. Asta înseamnă că nici pentru celelalte tratamente şi investigaţii decontate de CNAS, furnizorii medicali privaţi nu vor putea încasa sume suplimentare, cel puţin până la 1 aprilie 2021. Vorbim de operaţiile, analizele, consultaţiile decontate de CNAS.
Privaţilor le rămâne însă, la nivelul spitalelor şi clinicilor, pârghia taxei hoteliere, prin care s-au acoperit şi până acum diferenţele uriaşe dintre ce plăteşte Casa şi tariful de la care un serviciu medical e profitabil pentru spitalul privat.
Fondurile publice rezervate urgenţelor se deschid furnizorilor privaţi profit sau non-profit. Această măsură nu a beneficiat nicio secundă de dezbatere şi transparenţă. A apărut pur şi simplu peste noapte în lege.
Spitalele private vor putea organiza servicii de urgenţă în care costurile pentru fiecare pacient vor fi decontate la fel ca pentru pacienţii ce ajung în sistemul public.
Ceea ce continuă să nu rezolve ordonanţa, altfel cât se poate de radicală, a guvernului Orban este marea problemă a medicilor influenţi care lucrează şi la stat, şi la privat. Ba uneori conduc secţii de spital, şi la stat, şi la privat. Dar era foarte greu de crezut că în mandatul lui Victor Costache se va face lumină pe această speţă, din moment ce şi ministrul îşi împarte timpul între misiunea lui la stat – de ministru al Sănătăţii – şi cea din privat – de chirurg cardiovascular.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro