Piața Shahid Alikhani, din orașul istoric iranian Isfahan, a devenit un loc de pelerinaj pentru susținătorii fotbalistului iranian Amir Nasr-Azadani, care se tem că tânărul de 26 de ani ar putea fi executat, după ce a participat la protestele pentru drepturile femeilor și împotriva guvernului.

În piață a fost deja instalat un eșafod, a declarat pentru CNN un martor ocular, un apropiat al lui Nasr-Azadani.

Dar lucrurile ar putea merge mai departe. Familiile iraniene cred că un mare val de execuții în țară este iminent, într-un moment în care lumea occidentală este preocupată de sărbătorile de Crăciun.

Toate victimele potențiale sunt participanți la protestele masive izbucnite în întreaga țară după moartea, în septembrie, a lui Mahsa Amini, tânăra reținută de poliția moravurilor pentru că ar fi purtat incorect hijab-ul.

În colaborare cu grupul de activiști 1500Tasvir, CNN a verificat documente, înregistrări video, declarații ale martorilor din Iran care sugerează că cel puțin 43 de oameni, inclusiv Nasr-Azadani, ar putea fi executați în scurt timp.

Autoritățile au executat deja cel puțin două persoane în legătură cu protestele, iar una a fost spânzurată în public.

Procese pe repede-înainte

Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea
Recomandări
Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea

Declarațiile martorilor și documentele oficiale oferă dovezi care sugerează că procesele s-au desfășurat în mare grabă și că acuzațiile ce ar putea atrage pedeapsa cu moartea au fost adesea pronunțate într-o singură ședință, scrie CNN.

Fotbalistul Nasr-Azadani este acuzat de implicare în uciderea a trei ofițeri de securitate, inclusiv a doi membri ai miliției Basij, în timpul protestelor din Isfahan, pe 16 noiembrie, a relatat săptămâna trecută presa de stat iraniană IRNA.

Potrivit presei de stat, Nasr-Azadani a fost acuzat în mod oficial de Baghi – revoltă împotriva autorităților. Conform codului penal iranian, această sentință este pasibilă de pedeapsa cu moartea.

Un martor care a asistat la arestarea lui Nasr-Azadani a declarat că, inițial, spera că fotbalistul va fi eliberat. „Din ziua în care a fost arestat, autoritățile ne-au spus că va fi eliberat până la sfârșitul săptămânii”, a declarat martorul pentru CNN.

Apoi, apropiații lui Nasr-Azadani nu au mai primit informații. Câteva săptămâni mai târziu, martorul, care este un apropiat al lui Nasr-Azadani, spune că autoritățile le-au comunicat că tânărul de 26 de ani ar putea fi spânzurat în piața Shahid Alikhani.

„Gândul că l-ar putea executa în orice zi este într-adevăr foarte dificil pentru noi, iar știrile zilnice pe care le tot auzim sunt îngrijorătoare”, a spus acesta.

Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO
Recomandări
Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO

Familia lui Nasr-Azadani nu a cunoscut inițial motivul arestării sale, spune martorul pentru CNN, iar oficialii nu au vrut să împărtășească informații despre caz. De asemenea, cei apropiați au fost avertizați să „păstreze tăcerea” în legătură cu cazul său, dacă doreau să îl vadă eliberat mai repede, a explicat martorul.

Săptămâna trecută, tribunalul a declarat că a obținut „înregistrări video și documente suficiente care dovedesc că Nasr-Azadani face parte dintr-un grup armat” și că fotbalistul și-a mărturisit crimele, a relatat presa de stat IRNA.

Tortură și mărturisiri smulse cu forța

O serie de investigații de presă ale CNN au descoperit deja că protestatarii arestați de autoritățile iraniene au fost supuși la tortură și agresiuni sexuale.

Organizațiile pentru drepturile omului spun că „mărturisirile” cu care se laudă autoritățile au fost de fapt influențate de tortură și apoi au fost folosite împotriva inculpaților în procese fictive.

Oficialii iranieni au apărat procesele. În ultimele zile, un parlamentar iranian a declarat că, în opinia sa, cei implicați în proteste ar fi trebuit să fie executați în termen de 5 până la 10 zile de la arestarea lor.

Nasr-Azadani nu este singur în această situație. Un alt bărbat, Majid Kazemi, a fost, de asemenea, acuzat de implicare în uciderea a trei membri ai forțelor de securitate din Isfahan, se arată în documentul obținut de CNN și 1500Tasvir.

Alexandr Stoianoglo, candidatul prorus la președinția Moldovei, sponsorizat cu bani din România. Afaceristul care i-a plătit o vacanță de lux
Recomandări
Alexandr Stoianoglo, candidatul prorus la președinția Moldovei, sponsorizat cu bani din România. Afaceristul care i-a plătit o vacanță de lux

Kazemi a declarat unor apropiați că a fost constrâns să mărturisească implicarea sa în acte criminale, în timpul interogatoriului, după ce a fost bătut. Un prizonier eliberat din închisoarea în care este ținut Majid a declarat că în urma bătăilor, acesta a suferit fracturi la braț, picior și nas.

Procesul lui Majid urmează să aibă loc în perioada în care oamenii din restul lumii sărbătoresc Crăciunul.

„Chiar mă tem că îl vor executa pe Majid”, a spus apropiatul bărbatului pentru CNN.

„Se vede pe fața lui. Executați-l”

Sahand Noor Mahammadzade, un alt deținut, a vorbit dintr-o închisoare despre modul în care a fost constrâns să mărturisească, potrivit unei înregistrări obținute de CNN.

„Judecătorul mi-a cerut să spun că nu obiectez și mi-a dat trei pagini pe care le-am semnat, deși nu mi-au permis să citesc niciuna dintre ele”, a spus acesta.

„A doua oară când m-au luat pentru interogatoriu, acuzațiile mele se schimbaseră complet. Această a doua acuzație adusă împotriva mea conținea termenul «moharabe» (război împotriva lui Dumnezeu)”, a adăugat el.

„Mi-au spus să intru în biroul procurorului, iar când am intrat, acesta mi-a spus: «Se vede pe fața lui. Executați-l pe acesta!»”, a continuat deținutul.

Într-un document fotografiat în interiorul tribunalului regional din Isfahan, obținut și verificat de 1500Tasvir și CNN, se arată că cel puțin 10 persoane din acest oraș au fost, de asemenea, acuzate de moharabe, de răspândirea corupției și de alte acuzații – toate acestea fiind pasibile de pedeapsa cu moartea.

Această acuzație, introdusă după revoluția din 1979, este formulată frecvent împotriva persoanelor acuzate de comiterea unor acte împotriva guvernului.

Mai multe alte declarații ale martorilor și documente oficiale trimise de familii, și autentificate în comun de CNN și 1500Tasvir, conturează un tablou care arată modul în care regimul iranian grăbește procesele judiciare.

Familiile și activiștii spun că doar avocații din oficiu pot reprezenta acuzații, cărora li se refuză, de asemenea, dreptul de a face apel.

Soheil Jahangiri este unul dintre iranienii care au primit o astfel de sentință. Membrii familiei sale au declarat pentru CNN că nu au mai primit vești de la el de peste o lună. Ei spun că oficialii nu i-au permis lui Jahangiri să angajeze un avocat independent.

„Oficialii sistemului judiciar au făcut aluzie la două acuzații: Baghi și Moharabe. Soheil s-ar putea confrunta cu oricare dintre aceste acuzații care prevăd pedeapsa cu moartea”, a declarat un membru al familiei.

„Suntem destul de speriați că, odată cu începerea sărbătorilor de Crăciun și cu scăderea presiunii politice asupra guvernului, execuțiile vor începe din nou și cred că viața lui Soheil și a numeroșilor prizonieri politici este în pericol”, a continuat acesta.

Familiile fac apel la autorități

CNN scrie că a verificat informații potrivit cărora zeci de alte persoane – inclusiv adolescenți – se confruntă cu acuzații similare în legătură cu protestele și riscă să fie executate.

La tribunalul regional din Khuzestan, la vest de Isfahan, 23 de persoane au fost acuzate de infracțiuni pasibile de pedeapsa cu moartea. În Karaj, în apropiere de Teheran, CNN și 1500Tasvir au confirmat că alți cinci iranieni riscă să fie executați.

Printre aceștia se numără Mohammad Mehdi Karami, un tânăr campion de karate de origine kurdă, în vârstă de 21 de ani. Părinții au cerut în mod public autorităților să nu îl execute.

„Vă rog, vă implor să ridicați ordinul de execuție din dosarul fiului meu”, spune tatăl său într-o înregistrare video transmisă pe rețelele sociale.

În mesajele împărtășite cu CNN, familia sa spune că tânărul a fost torturat în închisoare. Într-un alt mesaj, membrii familiei spun că, în ciuda presupuselor rele tratamente, Karami era bine dispus, dar „afectat fizic”, după ce a fost torturat.

Pentru cei condamnați la moarte, așteptarea în spatele gratiilor poate fi insuportabilă. Chiar săptămâna aceasta, rapperul iranian de origine kurdă Saman Yasin, în vârstă de 27 de ani, a încercat să se sinucidă în timp ce se afla în detenție.

În ultimul său videoclip, Yasin vorbea despre inegalitatea și opresiunea din Iran.

Cu doar două zile în urmă, el a încercat să-și pună capăt zilelor, după ce a îndurat săptămâni întregi condițiile dure detenție, au declarat surse din închisoare pentru CNN.

CNN a aflat că în total, cel puțin 43 de deținuți riscă să fie executați. Declarațiile oficialilor iranieni și relatările presei iraniene analizate de CNN și 1500Tasvir menționează numele celor acuzați și sugerează că numărul real al celor care riscă execuția este posibil să fie de 100.

Multe dintre familii au fost însă prea speriate să vorbească direct cu jurnaliștii sau activiștii pentru a confirma numele menționate în mass-media.

Într-o înregistrare video făcută publică și împărtășită cu CNN, mama fraților Farzad și Farhad Tahazade, în vârstă de 23 și 24 de ani, a transmis un mesaj lumii.

„Vă rog să ascultați strigătele de ajutor ale fiilor mei. Fiii mei sunt tineri și au copii care așteaptă să fie eliberați. Vă rog să îi salvați”, a spus femeia.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

ivryernest   •   23.12.2022, 12:23

Crăciunul nu reprezintă strict nimic în Iran, ca și în toate țările musulmane. Că execuția va avea loc de Crăciun e o coincidență.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce purtau militarii nord-coreeni văzuți la Donețk. Șeful spionilor de la Phenian, oferit și el Rusiei
Știrileprotv.ro
Ce purtau militarii nord-coreeni văzuți la Donețk. Șeful spionilor de la Phenian, oferit și el Rusiei
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Alina Bădic anunță vorbele de care trebuie să vă feriți toată viața. Pot avea puterea unui blestem
FANATIK.RO
Alina Bădic anunță vorbele de care trebuie să vă feriți toată viața. Pot avea puterea unui blestem
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
GSP.RO
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
Orașul surpriză din România care a luat fața Bucureștiului. Are cel mai mare buget din țară, se construiește pe bandă rulantă și în fiecare zi apar alte locuri de muncă. Obiectivul este să devină localitatea nr. 1 din țară în materie de calitate a vieții și oraș de referință în UE
FANATIK.RO
Orașul surpriză din România care a luat fața Bucureștiului. Are cel mai mare buget din țară, se construiește pe bandă rulantă și în fiecare zi apar alte locuri de muncă. Obiectivul este să devină localitatea nr. 1 din țară în materie de calitate a vieții și oraș de referință în UE
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Unica.ro
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Manelistul Bogdan Mocanu ar fi acceptat "sume mari" pentru a-l promova pe pro-rusul Alexandr Stoianoglo. A şters clipul în care îl laudă încontinuu
Observatornews.ro
Manelistul Bogdan Mocanu ar fi acceptat "sume mari" pentru a-l promova pe pro-rusul Alexandr Stoianoglo. A şters clipul în care îl laudă încontinuu
Horoscop 2 noiembrie 2024. Săgetătorii au șansa de a observa cât de mult contează gândurile cărora le permit să se deruleze prin mintea lor
HOROSCOP
Horoscop 2 noiembrie 2024. Săgetătorii au șansa de a observa cât de mult contează gândurile cărora le permit să se deruleze prin mintea lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI