Ford are planuri ambițioase deoarece vrea să folosească resturile de cafea pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, rezultate în timpul fabricării autovehiculelor, notează Business Insider.
Producătorul american de autovehicule vrea să colaboreze cu McDonald’s pentru a recicla resturile de cafea. Este vorba despre cojile care cad de pe boabe după prăjire. Acestea sunt amestecate cu plastic pentru a realiza carcase de faruri.
Încălzite la temperaturi ridicate și amestecate cu plastic și alți aditivi, resturile de cafea sunt transformate în peleți. Materialul rezultat poate fi turnat în diferite forme.
explicațiile specialiștilor Ford pentru The Verge:
După încălzire, materialul poate fi transformat în bioplastic. Materialul rezultat le va permite constructorilor auto să realizeze piese cu 20% mai ușoare.
Deși diminuarea masei pieselor nu pare a fi una semnificativă, acest lucru va duce la îmbunătățirea eficienței energetice a vehiculelor și, în consecință, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Inițiativa Ford de a folosi materiale reciclate nu este, de fapt, una nouă. Henry Ford, fondatorul companiei Ford, a folosit produse realizate din boabe de soia încă de la începutul anilor ’40.
Începând din 2011, Ford folosește o spumă din soia pentru a fabrica unele din componentele din interiorul autovehiculelor.
Având în vedere că vânzările mașinilor electrice sunt în creștere în toată lumea, un raport Greenpeace relevă că amprenta de carbon produsă de industria auto reprezintă 9% din totalul emisiilor de dioxid de carbon, înregistrate la nivel mondial în 2018.
Nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră din domeniul este, de fapt, mult mai mare decât cel produs de toate statele membre ale Uniunii Europene.
Potrivit CNBC, conducerea McDonald’s a anunțat că lanțul de restaurante va dona „o cantitate semnificată” de resturi de cafea companiei Ford.
În 2018, McDonald’s a vândut aproape 822 de milioane de pahare cu cafea numai în Statele Unite.
sursă foto: Shutterstock