Dacă nu ați auzit până acum de Fordlandia, nu este nicio problemă. Google vă ajută să îl găsiți, ascuns în pădurea amazoniană, în statul brazilian Para, în orașul Aveiro, pe malul râului Tapajos, scrie Business Insider.
Povestea orașului a început în anii 1920, când Henry Ford a început să căute o sursă mai consistentă de cauciuc pentru anvelopele mașinilor sale.
https://twitter.com/simongerman600/status/1005574010527191040?ref_src=twsrc%5Etfw
Bazinul amazonian a fost prima sursă de cauciuc natural, dar un explorator britanic, Henry Wickham, a reușit să sustragă din Brazilia mai multe semințe, pe care englezii le-au plantat mai apoi în coloniile din Sri Lanka și alte țări din Asia.
Feriți de dăunătorii naturali din Brazilia, arborii de cauciuc din Asia au crescut foarte bine și au oferit în scurt timp Marii Britanii statutul de prim producător de profil, o situația care nu îi convenea lui Ford.
Acesta a fost primul argument pentru Ford, care și-a propus să construiască în Brazilia un oraș, cu o plantație de cauciuc care să îi livreze direct materia primă.
Un oraș care s-a născut greu
Munca de construcție a orașului a început în 1926, opera Companiei ”Ford Industrial do Brasil”, și a avansat cu greu, din cauza lipsei infrastructurii și a obstacolelor naturale.
Orașul avea zone separate pentru muncitorii brazilieni și pentru managerii americani. Avea case ridicate în stil tipic american, un spital, o școală, bibliotecă, hotel, dar și piscină și un teren de golf.
Pentru mulți dintre muncitorii indigeni din pădurea amzoniană, asta era prima dată când aveau acces la educație. În plus, angajații primeau și îngrijiri medicale gratuite la spitalul din localitate.
Ținta economică a lui Ford viza producerea a 38.000 de tone de latex, care urma să ajungă la fabricile sale din Detroit, Michigan.
Dincolo de asta, comunitatea ar fi trebuit însă să cultive ideea unei societăți americane ”perfecte”, bazate evident pe morala și ideologia lui Ford.
Așa cum observă un reportaj NPR, primul eșec al Fordlandia a fost chiar cel social.
Revolta angajaților nemulțumiți
La cantina orașului, rezidenții erau hrăniți cu un regim american și alimente cu care unii nu erau obișnuiți, dar și cu orez brun, pâine integrală și ovăz, considerate de Ford drept sănătoase.
În același timp, erau încurajați să asiste la seri de poezie sau să participe la seri de dans. Alcoolul și prostituția erau interzise.
Aceste restricții nu erau pe placul tuturor. Mai mulți muncitori au instituit un bordel și un bar pe o insulă din apropiere. Au botezat-o ”Insula inocenței”.
În cele din urmă, în anul 1930, restricțiile impuse i-au enervat destul pe muncitorii locali, care au decis să se revolte. Declanșatorul a fost faptul că un inginer de la Ford a decis să schimbe stilul cantinei, din unul cu servire la masă în unul cu autoservire.
Protestatarii au devastat cantina și alte clădiri, i-au alungat pe managerii americani și s-au potolit numai după intervenția armatei braziliene.
Un eșec economic
Nici scopul economic al orașului nu a fost atins. Din cauza dăunătorilor naturali, a terenului infertil și a greșelilor mari de plantare făcute de încăpățânatul Ford, care nu a vrut să consulte specialiștii, arborii de cauciuc din Fordlandia nu au dat randament.
Tentativa omului de afaceri de a construi o nouă secțiune a orașului pe un teren mai prietenos, în avalul râului, a eșuat și ea.
În cele din urmă, ultima lovitură a fost dată de apariția cauciucului artificial. Scopul economic al Fordlandia era în acest moment inutil. Prin urmare, prin 1945, fiul lui Ford a vândut terenul înapoi autorităților braziliene.
Estimările spun că fondatorul companiei auto a pierdut 20 de milioane de dolari, echivalentul a 200 de milioane de dolari în bani actuali. În treacăt fie spus, fondatorul orașului, Henry Ford, nu a călcat niciodată în Fordlandia.
Aflat aproape de dispariție, cu o populație de doar 90 de locuitori în anii 90 Fordlandia a renăscut recent. Acum doar un district din Alveiro, el are în jur de 3.000 de locuitori.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!