Aceeași aplicație le oferă cetățenilor posibilitatea de a verifica legalitatea transporturilor de lemn.
Prin aplicaţia Forest Guardians, utilizatorii pot monitoriza pădurile cu ajutorul imaginilor din satelit şi pot semnala modificările apărute în pădurile virgine din România prin comparaţia imaginilor satelitare realizate la intervale diferite de timp. Cetăţenii pot semnala orice tăiere suspectă a fi ilegală şi pot verifica inclusiv legalitatea transporturilor de lemn, notează observator.tv.
Aplicația Forest Guardians este momentan disponibilă doar pentru telefoanele cu sistem de operare Android. În săptămânile următoare va fi lansată și versiunea pentru iOS.
„Din păcate, Ministerul Apelor și Pădurilor nu a continuat dezvoltarea și îmbunătățirea instrumentelor digitale, precum Radarul Pădurii și Inspectorul Pădurii, pentru a eficientiza controlul activităților silvice. Așadar, facem din nou treaba ministerului și lansăm un instrument eficient, o aplicație de telefon prin care cetățenii pot monitoriza pădurile cu ajutorul imaginilor satelitare, pot raporta din teren cazuri suspecte de tăieri și pot verifica legalitatea transporturilor de lemn”, a precizat Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei de păduri a Greenpeace România.
În 2016, Ministerul Mediului a lansat aplicația „Inspectorul pădurii”, cu ajutorul căreia oamenii pot verifica de pe telefonul mobil dacă un transport de lemne este legal sau nu prin introducerea numărului de înmatriculare care transportă lemnul.
Un raport Greenpeace realizat referitor la tăierile ilegale de păduri din 2016 arăta că au fost identificate 9.444 de cazuri de tăieri ilegale la nivel național, ceea ce reprezintă o medie de 26 de cazuri pe zi. Potrivit studiului, 42 la sută dintre cazurile investigate de autorități, respectiv 3.986, au fost identificate de cetățeni și semnalate de către aceștia autorităților prin intermediul aplicației „Inspectorul Pădurii”.
România adăpostește cele mai vaste păduri primare din zona temperată a Europei, în care trăiesc aproximativ 13.000 de specii, inclusiv cea mai mare populație de urși din Europa. Cu toate acestea, din cele 120.000 de hectare de păduri virgine estimate ale României, doar 20.000 de hectare se află sub protecție strictă, după cum reiese din studiul Situația Pădurilor Virgine din România, realizat de Iovu-Adrian Biriș.
sursă foto: Greenpeace România
Citește și Răsturnare de situație în cazul copilului care și-a omorât bunica. O mamă susține că băiatul a fost transferat la aceeași școală cu fiica ei. Ce spune Inspectoratul Școlar
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro