Formularele sunt disponibile pe site-ul ANM, la secțiunea „Vaccinare anti-COVID”. Raportarea se poate face direct online, dar și prin descărcarea formularului și completarea lui în scris. În această variantă, fișa se transmite apoi prin poștă, prin fax sau prin e-mail la Direcția Farmacovigilență și Managementul Riscului.
„Prin raportarea reacțiilor adverse suspectate ale medicamentelor utilizate în contextul COVID-19, pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății pot ajuta la colectarea unor dovezi valoroase ce pot contribui la fundamentarea deciziilor privind utilizarea sigură și eficace a medicamentelor pe măsură ce pandemia evoluează”, atrăgea atenția Agenția Europeană a Medicamentului într-un comunicat de presă, în urmă cu câteva zile.
În fișele de raportare, atât pacienții vaccinați, cât și medicii care supraveghează pacienții imunizați, trebuie să ofere informații legate de reacțiile adverse: ce fel de reacții a avut, dacă i-au afectat activitățile zilnice, dacă au avut nevoie de consult medical sau chiar spitalizare sau dacă au provocat un handicap.
Mai trebuie să precizeze denumirea comercială a vaccinului și data la care i-a fost administrat.
Campania de vaccinare anti-COVID în România a început duminică, 27 decembrie, cu prima etapă în care sunt imunizate cadrele medicale. În total, în prima zi a campaniei, au fost vaccinate aproape 1.000 de cadre medicale din toate cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19, din prima tranșă de vaccinuri livrate în data de 25 decembrie.
În București au fost imunizați peste 200 de medici, asistenți și rezidenți de la Institutul Matei Balș și Spitalul Victor Babeș.
Vaccinarea va continua luni, 28 decembrie, și marți, 29 decembrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro