Formularul poate fi completat online, nefiind necesară tipărirea. El poate fi descărcat și pe telefoanele mobile, dar este citit și automat în dispozitivele poliţiştilor de frontieră.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a operaționalizat platforma https://plf.gov.ro încă de duminică dimineață, astfel încât persoanele care vor intra în țară în cursul zilei de luni să aibă timpul necesar să completeze formularul digital. Potrivit autorităților, verificarea lui nu va crește timpii de așteptare de la frontieră.

„Formularul digital este un instrument foarte util, simplu de utilizat de toate persoanele, însă în spate are o serie de interconectări complexe cu sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră, cu aplicaţia Coronaforms, care realizează managementul persoanelor infectate, dar şi cu evidenţa persoanelor”, a explicat, sâmbătă, Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Nerespectarea noilor proceduri impuse la graniță va fi sancționată cu amendă de la 2.000 la 3.000 de lei, avertizează autoritățile.

„După citirea automată a acestor date, în aplicaţia Poliţiei de Frontieră, în interval de câteva secunde, poliţistul primeşte confirmarea existenţei sau inexistenţei formularului digital de intrare în România”, a spus Fabian Bădilă, purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră.

„Subliniez că, în situaţia în care se constată că persoana care s-a prezentat în punctul de frontieră nu a completat formularul digital, i se permite intrarea în ţară, dar are obligaţia legală să completeze acest PLF în termen de 24 de ore. Nerespectarea acestei obligaţii de a completa formularul digital de intrare în România se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 3.000 de lei”, a mai adăugat comisarul-şef Fabian Bădilă.

Ce este Formularul de localizare a pasagerilor

Informațiile pe care călătorii le completează în PLF-uri pot fi folosite de autoritățile de sănătate publică din țările de destinație pentru a-i contacta rapid, cu scopul de a proteja sănătatea pasagerilor și a contacților acestora, precum și de a preveni răspândirea ulterioară a bolii. Până acum, pasagerii care mergeau în țări precum Italia, Malta, Grecia, Belgia sau Slovenia trebuiau să completeze un astfel de document.

Țările care solicită completarea PLF utilizează în prezent formulare de localizare a pasagerilor atât pe suport de hârtie, cât și în format online, prin utilizarea unui formular digital unic european de localizare a pasagerilor – EU digital Passenger Locator Form (dPLF).

Acest format digital permite colectarea și schimbul de date mai ușor și mai rapid între autoritățile naționale, eficientizând astfel urmărirea contacților. Unele țări europene leagă utilizarea formularelor de localizare (dPLF) cu politica de testare sau de carantină pentru călători.

Cum se completează?

Autoritățile au creat un tutorial cu pașii necesari pentru completarea Formularului digital de localizare a pasagerilor (PLF) pentru intrarea în România.

Formularul trebuie completat de toate persoanele care circulă cu avionul, trenul, mijloacele de transport rutiere şi navale și care vor intra în țară. Formularul digital poate fi generat electronic, prin intermediul platformei plf.gov.ro.

Mai întâi vă autentificați pe baza unei adrese de e-mail și apăsați butonul „Autentificare”. Dacă e-mailul este valid, veți primi un link. Verificați e-mailul, accesați link-ul primit și veți fi redirecționat în aplicația de completare al formularului.

Accesați butonul verde „Formular nou” din partea dreaptă de sus a ecranului, apoi selectați opțiunea „CNP”, dacă dețineți o carte de identitate din România sau opțiunea „Pașaport/Act de identitate”, dacă prezentați alt document la trecerea frontierei.

Ulterior, completați câmpurile obligatorii ale formularului cu numele și prenumele, țara din care ați plecat, data plecării și punctul de trecere a frontierei. În continuare, este necesar să introduceți adresa de destinație. Apoi, este necesară completarea numărului de telefon la care puteți fi contactat pe perioada șederii în România.

În continuare, selectați modul de călătorie: autoturism, tren, autocar, avion sau vapor și introduceți toate datele necesare în funcție de tipul de transport. Aceste informații le regăsiți pe biletele de călătorie. Ulterior, indicați o persoană de contact în caz de urgență.

La pasul următor, adăugați țările vizitate anterior, inclusiv cele tranzitate pe timpul călătoriei. Ulterior, dacă este cazul, adăugați datele minorilor care vă însoțesc. În ultima etapă, bifați că sunteți de acord cu prelucrarea datelor personale de către autoritățile competente și că ați luat la cunoștință prevederile legislației în vigoare. La final, apăsați butonul verde „Salvează”, iar aplicația va genera formularul digital de intrare în România.

Din meniul „Listă formulare”, puteți vizualiza toate formularele pe care le-ați completat pentru intrarea în țara noastră în ultimele 15 zile.

Care este rolul formularului?

„Prin intermediul său, vom eficientiza anchetele epidemiologice şi măsurile de protecţie a populaţiei. Direcţiile de sănătate publică vor putea identifica şi lua legătura mai uşor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetăţean infectat cu SARS-CoV-2”, declara Nicolae Ciucă, pe 15 decembrie, când a fost adoptată ordonanță de urgență care introduce formularul.

Formularele de localizare a pasagerilor (PLF) sunt folosite de autoritățile de sănătate publică din mai multe state europene pentru a facilita urmărirea contacților în cazul în care călătorii sunt expuși la o boală infecțioasă în timpul drumului cu avionul, vaporul, trenul, autobuzul sau cu automobilul personal, potrivit site-ului euplf.eu.

 Când trebuie completat formularul?

Formularul se completează cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România sau în termen de 24 de ore de la trecerea frontierei. Acesta poate fi completat electronic de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator și nu trebuie tipărit.

 
 

Urmărește-ne pe Google News