Romanii care se plang ca dau prea multi bani la intretinere ar putea sa puna in aplicare solutia unui institut de cercetare din Capitala. Cu o investitie de peste 100.000 de euro, acesta foloseste vantul si soarele pentru a reduce factura cu 25% si chiar pana la 100%.
O turbina eoliana, panouri solare si fotovoltaice, precum si o pompa de caldura. Acestea sunt cele patru solutii pe care Institutul de Cercetari si Modernizari Energetice (ICEMENERG) le-a pus in aplicare pentru a reduce factura lunara. Si a reusit.
‘In vara, cam de cand am pus in functiune instalatia de panouri fotovoltaice de 20 de kilowati, am avut o reducere la factura de energie electrica de circa 25%. Suma de plata a facturii pe trei luni de vara a fost de 12.000 de lei, fata de 16.000. Am economisit 4.000 de lei, spune Gheorghe Pauna, director la Centrul Energii Regenerabile. Din luna noiembrie, cei de aici au pus in functiune si o turbina de 5 kW. ‘Deja a produs si turbina cateva sute de kW, speram sa ajungem la o reducere de 30-40% a facturii in viitor, completeaza directorul.
La ora actuala, pe baza de energii regenerabile se incalzesc doua etaje de birouri ale ICEMENERG si aproximativ 100 de angajati de pe trei niveluri au apa calda. Totul cu o investitie proprie de peste 100.000 de euro. ‘Noi incercam sa convingem statul sa se implice mai mult in acest domeniu, in sensul ca turbinele eoliene sau panourile solare se pot monta si pe scoli ori cladiri ale armatei.
Factura la bloc, mai mica cu 40%
In functie de turbina achizitionata, factura unui intreg bloc se poate reduce de la 40% pana la 100%, daca sunt conditii meteo prielnice. ‘Spre exemplu, un bloc cu 30 de familii nu consuma mai mult de 3.000 de kW/luna. Cu o centrala eoliana, factura la curent se poate reduce si cu 40%. O astfel de turbina de 100 de kW costa in jur de 100.000 de euro, insa investitia se va amortiza in 4-6 ani. In cazul unei familii de patru persoane, in anumite zone ale tarii, unde bate mereu vantul, costurile pot fi reduse chiar pana la 100%, spune Pauna. Pentru un consum obisnuit al unei case, cu sisteme de panouri solare si turbine eoliene, care nu se ridica la mai mult de 250 kW pe luna, costul e de peste 12.000 de euro.
Harta eoliana a Romaniei
Potrivit Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, care a si intocmit o harta eoliana a Romaniei, locurile cele mai bune pentru instalarea turbinelor se afla in Carpati, Dobrogea si Moldova (zonele colorate cu portocaliu si rosu). In restul teritoriului nu se pot monta centrale eoliene de mare putere.
„O sa rabd de foame!”
Sumele pe care administratorii trebuie sa le incaseze pe luna decembrie la intretinere sunt chiar si de doua ori mai mari decat cele pe luna precedenta. Pensionarii spun ca au ajuns la fundul sacului, nu-si mai pot permite sa le achite si ca acestea ii lasa fara medicamentele de care au nevoie si cu frigiderele goale.
Plata intretinerii pe luna decembrie a anului trecut reprezinta o adevarata proba de foc pentru orice roman. Sumele pe care trebuie sa le achite pentru incalzirea in sistem centralizat pentru gaze sau apa calda au crescut spectaculos, fiind chiar si duble in decembie 2007 in comparatie cu luna noiembrie, iar estimarile specialistilor au fost depasite cu mult.
Dimitra Brates are 84 de ani si locuieste pe strada dr. Ernest Juvara din Capitala de mai bine de 25 de ani. ‘Ca anul acesta nu am mai avut niciodata atatea probleme din cauza intretinerii. Cand am vazut ca am de plata 400 de lei pe luna noiembrie, mi-am dat seama ca luna urmatoare voi rabda de foame. Locuiesc singura intr-un apartament cu doua camere, am pensia doar de 550 de lei si trebuie sa-mi mai cumpar si o groaza de medicamente, pentru ca am probleme cu tensiunea. Nu stiu ce sa ma mai fac. Si anii trecuti a fost greu, dar nici ca acum. Iar administratorul ne-a spus ca in luna viitoare va fi si mai mult, ne-a declarat Dimitra Brates.
Din acest motiv, pe perioada iernii batrana se vede nevoita sa apeleze la mila rudelor. ‘Noroc ca mai ma ajuta baiatul meu ca altfel eram de mult moarta de foame, ne spune ea revoltata de sumele afisate la avizierul imobilului.
Au primit facturi la caldura cu 30 la suta mai mari
Aproape 1.000 de familii din Botosani au primit facturi enorme la energia termica pentru lunile noiembrie si decembrie. Dupa ce au facut plangere la societatea de termoficare, s-a descoperit ca au platit cu 30% mai mult decat au consumat. Reprezentantii Termica spun ca de vina ar fi asociatiile de proprietari, care ar fi umflat facturile.