Liderii Uniunii Europene au convenit joi în unanimitate să extindă sprijinul oferit Kievului un nou pachet financiar 50 de miliarde de euro. Ajutorul financiar a fost blocat în decembrie de premierul maghiar Viktor Orban, dar joi acesta a sprijinit măsura, după o serie de consultări prealabile cu Macron, Scholz și Meloni.
Acordul a venit surprinzător de repede după săptămâni de rezistență din partea Ungariei. Budapesta s-a remarcat în cei aproape doi ani de război prin faptul că a refuzat să trimită arme Kievului, a menținut relații apropiate cu Moscova și s-a contrat de mai multe ori cu Kievul privind comunitatea de circa 150.000 de etnici maghiari care trăiesc în vestul Ucrainei.
Într-un interviu acordat vineri pentru radioul național, unde Orban se adresează săptămânal cetățenilor maghiari, el a spus că acordul încheiat joi a fost unul bun.
„M-am pus la zid”, a spus Orban. „Dacă acest acord nu ar fi fost încheiat și Ungaria ar fi continuat să-și folosească dreptul de veto, atunci 26 de state membre ar fi fost de acord să trimită banii Ucrainei și ar fi luat fondurile alocate Ungariei și le-ar fi trimis Ucrainei. De ce ar fi fost asta bine?”, a declarat Orban.
„Nu trimitem arme (în Ucraina), ne luăm banii de la Bruxelles și vom contribui la finanțarea civilă a Ucrainei”, a completat premierul maghiar.
Viktor Orban a reiterat că discuțiile de pace ar trebui să înceapă între Ucraina și Rusia, deoarece au trecut doi ani de la începutul războiului, iar „timpul este de partea rușilor”.
Deși i-a permis Ungariei să acceseze unele tranșe de fonduri UE în decembrie, Comisia Europeană încă reține aproximativ 20 de miliarde de euro invocând faptul că guvernul Orban a regresat democratic în cei 13 ani de când se află la putere. Guvernul său respinge aceste acuzații.