„Forțele de securitate au tras cu gaze lacrimogene și au deschis focul asupra oamenilor din Piața Zindan, orașul Saqqez”, a scris pe Twitter Hengaw, un grup din Norvegia care monitorizează încălcările drepturilor în regiunile kurde ale Iranului, fără a preciza dacă au existat morți sau răniți.
Se spune că peste 50 de civili au fost răniți de împușcături, în orașele din regiune.
Martorii au confirmat că s-au tras focuri de armă, în timp ce guvernul iranian a spus că forțele de securitate au fost forțate să răspundă la revolte. Iranul a încercat ulterior să blocheze accesul la internet în regiune.
A 40-a zi după un deces marchează în mod tradițional sfârșitul doliului, iar protestatarii au fost chemați să iasă în stradă, un apel care a primit răspuns la Teheran, Isfahan și Mashhad. Relatările cu privire la folosirea de gaze lacrimogene în Iran au fost susținute cu dovezi video.
În ciuda interdicției forțelor de securitate, cea mai mare adunare a avut loc în orașul natal al lui Amini, Saqqez, în provincia de vest Kurdistan.
Cei îndoliați s-au îndreptat către mormântul lui Amini miercuri dimineață, deși serviciile de securitate i-au avertizat familia să nu organizeze ceremonia, amenințând că „ar trebui să-și facă griji pentru viața fiului lor”, potrivit activiștilor.
Au participat aproximativ 10.000 de oameni, venind atât pe jos, cât și cu mașini și motociclete.
„Moarte dictatorului”, au scandat aceștia la cimitirul Aichi din afara Saqqez, înainte ca majoritatea lor să se îndrepte spre biroul guvernatorului din centrul orașului.
Împușcăturile par să fi avut loc atunci când un grup mai mic a mers la biroul guvernatorului din Saqqez.
Agenția de știri Fars din Iran a declarat că aproximativ 2.000 de oameni s-au adunat în orașul Saqqez și au scandat „femeie, viață, libertate”.
Amini a murit pe 16 septembrie, la trei zile după ce a fost arestată de poliția moralității pentru că era îmbrăcată necorespunzător, mai exact, nu purta hijabul conform reglementărilor.
O anchetă oficială a spus că a murit din cauza unei afecțiuni preexistente, o explicație respinsă de familia lui tinerei, care a fost împiedicată să aleagă vreunul dintre doctorii din comisia de examinare medicală.