Ofițerul de rang înalt și-a prezentat demisia recent pe fondul îngrijorării că astfel de restricții privind angajarea, fie ele temporare și limitate, ar putea submina puterea de luptă a Royal Air Force, au precizat sursele militare citate, care vorbesc despre o încercare de a atinge ținte „imposibile” de diversitate.
Nici un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene nu a făcut precizări în legătură cu demisia șefei departamentului de recrutare, dar au negat că ar avea o politică nouă în ceea ce privește îndeplinirea cerințelor de recrutare.
Oficialii cu care au vorbit jurnaliștii de la Sky News l-au acuzat pe șeful RAF, Sir Mike Wigston, că „pare dispus să compromită securitatea Marii Britanii într-un moment în care există amenințări tot mai mari din partea Rusiei și Chinei”.
Cu toții suntem cu adevărat pro-diversitate și vrem să vedem o reprezentare mai bună în cadrul serviciilor, dar nivelurile de ambiție pentru ținte etnice sunt absolut nebunești. Nu există niciun context științific sau cultural pentru aceste ținte.
Oficial din domeniul Apărării, pentru Sky News:
Precizările Forțelor Aeriene Regale
Un reprezentant al Forțelor Aeriene Regale a negat acuzațiile privind „pauza efectivă” de angajare a bărbaților albi.
„Nu există nicio pauză în recrutarea Royal Air Force și nicio politică nouă în ceea ce privește îndeplinirea cerințelor de recrutare în cursul anului. Ca în cazul Marinei Regale și al Armatei Britanice, facem tot ce putem pentru a încuraja recrutarea din grupuri subreprezentate și pentru a ne asigura că avem o forță de muncă diversă. Forța Aeriană Regală are o reputație bine câștigată pentru excelența operațională, care se bazează pe calitatea tuturor oamenilor noștri. Vom căuta întotdeauna să recrutăm cei mai talentați oameni”, a precizat purtătorul de cuvânt al RAF.
În același timp, un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a declarat pentru același post că „eficiența operațională este de o importanță capitală și nimeni nu scade standardele pentru a se alătura Royal Air Force. RAF recrutează pentru multe profesii și, ca restul forțelor armate, este hotărât să fie o forță care reflectă societatea pe care o protejează”.
Pe de altă parte, admiralul Sir Tony Radakin, șeful Forțelor Armate britanice, spunea în decembrie anul trecut, la primul său discurs în funcție, că are ca țintă creșterea proporției recruților de sex feminin care intră în forțele armate – care include RAF, Forțele Terestre și Forțele Navale – de la 12% până la 30% până în 2030.
RAF își propune ca proporția de femei recrut să atingă 40% până la sfârșitul deceniului, adică mai mult decât dublu față de nivelul actual, spunea el atunci. Iar ținta pentru minoritățile etnice este de a ajunge la 20% din totalul recruților din forțele aeriene în același interval, de la aproximativ 10% cât reprezintă acum.
„Singurul lucru care ar trebui să conteze în recrutare este caracterul”
O reacție la informațiile publicate de televiziunea Sky News a venit și din partea lui Rishi Sunak, unul dintre cei doi politicieni care luptă pentru șefia Partidului Conservator și postul de premier al Marii Britanii.
„Singurul lucru care ar trebui să conteze în recrutare este caracterul, nu sexul sau culoarea pielii. Ca Ministerul Apărării să permită ca securitatea Marii Britanii să fie potențial pusă în pericol printr-un impuls pentru așa-numita «diversitate» nu este doar rușinos, ci și periculos”, a transmis un purtător de cuvânt al campaniei lui Sunak.
Foto: EPA