Potrivit unor imagini obținute LCI și calificate drept „surprinzătoare”, în loc să folosească bazele militare, piloții ucraineni de F-16 decolează și aterizează pe câteva tronsoane de drumuri destinate de obicei mașinilor și camioanelor.

Defenseromania.ro explică de ce imaginile prezentate de LCI sunt „surprinzătoare”. „Spre deosebire de alte avioane de luptă, F-16 necesită piste foarte bine curățate și întreținute, deoarece au un tren de aterizare jos și o admisie mare a aerului în față, făcându-le mai expuse la riscuri pe piste improvizate sau autostrăzi”, precizează site-ul specializat în știri și analize pe tematică militară.

Fostul pilot militar Xavier Tutelman subliniază că armata ucraineană a demontat separatoarele centrale și a schimbat asfaltul pe porțiunile de drum folosite de F-16.

La rândul său, generalul francez Michel Yakovleff, invitat în calitate de expert, a semnalat că și alte armate au recurs în trecut la astfel de metode.

Utilizarea autostrăzilor ca piste de aterizare improvizate este o componentă critică a flexibilității operaționale a NATO, notează defenseromania.ro.

Urmărește-ne pe Google News