Activiștii pentru drepturile omului au putut confirma cel puțin 7 astfel de cazuri. La începutul lunii septembrie 2022, forțele de securitate de la Groznîi au reținut 6 bărbați „suspectați de homosexualitate”.

Amenințați cu inventarea unui dosar penal și dezvăluirea orientării lor sexuale în închisoare, li s-a oferit să plătească o răscumpărare sau să plece la război.

Pentru trei dintre ei, mita cerută, 1,5 milioane de ruble, aproximativ 15.000 de euro, s-a dovedit inaccesibilă și au fost forțați să se înroleze pentru a participa la războiul din Ucraina. Unul dintre ei a murit pe front.

Încă patru persoane au fost reținute în timpul unui raid din 2023. Bărbații au fost trimiși la invazie, iar soarta lor este necunoscută.

Homosexualitatea a fost decriminalizată în Rusia în 1993, dar homofobia și discriminarea sunt încă răspândite în această țară, care ocupă locul 46 din 49 în indexul pentru incluziunea LGBTQ+ realizat de ILGA-Europe, organizație care militează pentru respectarea drepturilor minorităților sexuale.

În decembrie 2022, președintele Vladimir Putin a promulgat mai multe amendamente la o lege anti-LGBT ce a extins semnificativ restricțiile contra activităților care promovează drepturile comunității LGBT din Rusia.

Legea inițială, adoptată în 2013, interzicea ceea ce autoritățile de la Moscova considerau că ar fi răspândirea „propagandei pentru relațiile sexuale netradiționale” în rândul minorilor.

Amendamentele promulgate de Putin au extins interdicția și pentru persoanele adulte, și interzic toate reclamele, publicațiile media și online, cărțile, filmele și producțiile de teatru considerate că ar conține o asemenea „propagandă”.

Amendamentele impun, de asemenea, mărirea amenzilor:

  • persoanele individuale pot fi amendate cu până la 400.000 de ruble (6.300 de dolari) pentru „propagandă LGBT” și cu până la 200.000 de ruble (3.185 de dolari) pentru „demonstrații LGBT și răspândirea de informații care încurajează schimbarea sexului în rândul adolescenților”:
  • amenzile ajung la 5 milioane de ruble (80.000 de dolari) și până la 4 milioane de ruble (64.000 de dolari) pentru instituții.

Kadîrov, acuzat că recrutează forțat șomeri, alcoolici, consumatori de droguri sau rude ale opozanților regimului

După invadarea Ucrainei, în februarie 2022, liderul cecen Ramzan Kadîrov a raportat în mod regulat despre numărul mare de ceceni gata să „să se ridice pentru a-și apăra patria”, dar, ulterior, i-a criticat pe locuitorii republicii apți pentru serviciu pentru reticența lor de a lupta.

Potrivit portalului Realitatea Caucazului, autoritățile de la Groznîi au început o campanie agresivă împotriva celor care nu vor să se ofere voluntari pentru război. Kadîrov a ordonat să-i priveze pe șomeri de ajutorul social dacă nu se înrolează în rândul a ceea ce el numește „kadîroviți”.

De asemenea, cei care consumă droguri sau alcool sunt trimiși cu forța la război. „Curățarea societății”, explică regimul. Și membrii familiilor oponenților regimului Kadîrov sunt trimiși front.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News