Sunt acuzaţi de abuzuri

Ieri erau înregistrate la poliţie peste 20 de plângeri la adresa jandarmilor acuzaţi de lovire sau alte abuzuri.
Simona Niculescu, cetăţean francez, şi avocata Oana Iovu au anunţat că încearcă să obţină în justiţie dreptul constituţional pe care locuitorii din Pungeşti l-au pierdut în ultima vreme: acela de a circula liber prin propria localitate.
Şi un asistent universitar a fost lovit
Vlad Ioachimescu (35 de ani), asistent universitar cercetător la UNATC I.L. Caragiale, în Bucureşti, s-a aflat şi el weekendul trecut printre protestatarii de la Pungeşti.
Acesta povesteşte că, în timp ce filma o confruntare între jandarmi şi săteni, oamenii de ordine i-au sucit mâna, i-au stricat aparatul foto şi l-au dus la poliţie.
Este prima zonă specială de siguranţă publică din România
Comuna vasluiană Pungeşti a fost transformată într-o zonă aflată în stare de asediu. Forţele de ordine – poliţişti şi jandarmi -, au ocupat aşezarea considerată a fi de risc maxim şi, fără să le explice nimic localnicilor, îi legitimează la orice oră din zi şi din noapte.
La mijlocul lunii noiembrie, şeful Poliţiei municipiului Vaslui a semnat ordinul prin care Pungeştiul a devenit, pentru cine ştie cât timp, “zonă specială de siguranţă publică”.
Sătui, probabil, de mitingurile anti-Chevron din zonă, mai-marii poliţiei au decis, în premieră pentru România, să ia această decizie.
Din acel moment, jandarmii şi poliţiştii s-au mutat la Pungeşti şi au început “campania” de verificări stradale ale tuturor, fie localnici, fie musafiri. Nici poliţiştii, nici jandarmii, care îşi pasează unii altora responsabilitatea unor explicaţii oficiale, nu au catadicsit să stea de vorbă cu localnicii pe care îi “vânează” continuu.

Nu au mai fost luate aşa măsuri

“La Pungeşti exista riscul de tulburare gravă a liniştii şi ordinii publice, de aceea a fost transformată în zonă specială de siguranţă publică. În ţară nu au mai fost luate asemenea măsuri. Jandarmeria coordonează acţiunea. Poliţia doar a aplicat ordinul, care se va revoca când situaţia va reveni la normal. Cei legitimaţi vor ajunge într-o bază de date a Internelor”, ne-au dezvăluit surse apropiate Internelor.
Preoţii care sunt contra proiectului nu mai primesc bani
“Astăzi, românii trăiesc în ţara lor cum trăia pe vremuri Nelson Mandela în ţara sa, cel care a suferit zeci de ani în numele dreptăţii. Vă îndemn pe toţi cei care gândiţi la fel să aveţi răbdare, să atacăm în instanţă. Credincioşii de acolo, din Pungeşti, nu au nici o vină. Ei nu fac decât să-şi apere pământurile şi cer ca apele să nu le fie otrăvite. Toţi preoţii din judeţul Vaslui au fost pedepsiţi, nu mai primesc nici un ban de la buget pentru că sunt împotriva proiectului”, a spus părintele protopop Vasile Pârcălabu, în timpul unei predici.
Părintele Vasile Pârcălabu e unul dintre cei care nu mai primesc bani de la buget
Au săpat în curtea Casei Poporului
40 de activişti Greenpeace înarmaţi cu târnăcoape au sărit ieri gardul în curtea Parlamentului, aceştia apucânduse să sape simbolic în curte. Ei au protestat astfel împotriva exploatărilor gazelor de şist din România.

Activiştii erau membri ai Greenpeace Cehia, ei nefiind de acord nici cu exploatarea de la Roşia Montană. Manifestanţii au fost scoşi repede pe sus de către jandarmi, care au fost luaţi prin surprindere de activişti.

 
 

Urmărește-ne pe Google News