Armata israeliană utilizează patru instrumente digitale în ostilitățile din Gaza pentru a estima numărul civililor dintr-o zonă înainte de un atac, pentru a notifica soldații când să atace și pentru a determina dacă o persoană este civil sau combatant, precum și dacă o structură este civilă sau militară.

Human Rights Watch a constatat că instrumentele digitale par să se bazeze pe date eronate și pe aproximări inexacte pentru a ajuta acțiunile militare în moduri care ar putea contraveni obligațiilor Israelului, în temeiul dreptului internațional umanitar, în special a normelor de distincție și de precauție.

Armata israeliană utilizează date incomplete, calcule eronate și instrumente neadecvate scopului pentru a ajuta la luarea deciziilor de viață și de moarte în Gaza, ceea ce ar putea crește vătămarea civililor”, a declarat Zach Campbell, cercetător senior în domeniul supravegherii la Human Rights Watch.

„Problemele în conceperea și utilizarea acestor instrumente înseamnă că, în loc să minimizeze daunele aduse civililor, utilizarea acestor instrumente ar putea duce la uciderea și rănirea ilegală a civililor”.

Supravegherea continuă a palestinienilor

Aceste instrumente presupun supravegherea continuă și sistematică a locuitorilor palestinieni din Gaza, inclusiv a datelor colectate înainte de ostilități, într-un mod care este incompatibil cu legislația internațională privind drepturile omului.

Daune de 10.000 de euro pentru un copil din Cluj accidentat la grădiniță: „Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România”
Recomandări
Daune de 10.000 de euro pentru un copil din Cluj accidentat la grădiniță: „Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România”

Instrumentele utilizează datele personale ale palestinienilor pentru a informa în legătură cu amenințări și identificarea țintelor.

Human Rights Watch s-a bazat pe declarații publice ale oficialilor israelieni, pe materiale publicate de armata israeliană, pe rapoarte media și pe interviuri cu experți și jurnaliști pentru a evalua cele patru instrumente pe care armata israeliană le-a utilizat în ostilitățile din Gaza, începând cu 7 octombrie 2023.

Aceste informații, deși incomplete, oferă detalii importante cu privire la modul în care funcționează aceste instrumente, cum au fost construite, ce date utilizează și cum ar putea sprijini procesul decizional militar.

Cele patru instrumente esențiale

Printre acestea se numără un instrument bazat pe urmărirea telefoanelor mobile pentru a monitoriza evacuarea palestinienilor din anumite zone din nordul Fâșiei Gaza, unde armata israeliană a ordonat întregii populații să plece la 13 octombrie.

Un alt instrument generează liste de clădiri sau alte ținte care urmează să fie atacate, denumit „Evanghelia”.

Totodată, există un instrument care atribuie ratinguri persoanelor din Fâșia Gaza, în funcție de presupusa lor afiliere la grupuri armate palestiniene, denumit „Lavender”, în scopul etichetării lor ca ținte militare.

Amenințarea unui general rus: „Lovim ținte militare din România, Polonia și Bulgaria, dacă Ucrainei i se va permite să tragă rachete cu rază lungă”
Recomandări
Amenințarea unui general rus: „Lovim ținte militare din România, Polonia și Bulgaria, dacă Ucrainei i se va permite să tragă rachete cu rază lungă”

De asemenea, mai există și un instrument denumit „Unde este tati?”, care urmărește să determine momentul în care o țintă se află într-o anumită locație – adesea presupusa casă a familiei sale, conform rapoartelor media – astfel încât să poată fi atacată acolo.

Aceste instrumente sunt limitate de probleme comune altor tipuri de tehnologie, dar în contexte militare pot avea consecințe mortale pentru civili.

Două dintre aceste instrumente, instrumentul de monitorizare a evacuării și „Unde este tati?”, sunt aparent utilizate pentru a determina țintele, mișcarea trupelor și alte acțiuni militare folosind datele de localizare ale telefoanelor mobile.

Deși au multe utilizări practice în viața de zi cu zi, aceste instrumente nu sunt suficient de precise pentru a lua decizii militare, în special având în vedere daunele masive aduse infrastructurii de comunicații din Gaza.

Două dintre instrumentele digitale, Evanghelia și Lavanda, par să se bazeze pe procese de învățare automată, folosind criterii dezvoltate de un algoritm, care este cel mai probabil părtinitor și incomplet, și într-un proces care este imposibil din punct de vedere tehnic să fie analizat.

Încredere excesivă din partea oficialilor

Bilanțul furtunii Boris: cel puțin 15 morți, dintre care șapte în România, și mii de sinistrați în Europa Centrală și de Est. „Este un coșmar”
Recomandări
Bilanțul furtunii Boris: cel puțin 15 morți, dintre care șapte în România, și mii de sinistrați în Europa Centrală și de Est. „Este un coșmar”

Rezultatele algoritmilor reflectă adesea prejudecățile programatorilor și ale societății. Și, deși pot părea neutre, instrumentele digitale primesc adesea o încredere excesivă din partea operatorilor umani, chiar dacă sunt la fel de precise ca și datele cu care au fost create.

În contexte militare însă sunt adesea incomplete și nu sunt pe deplin reprezentative. Bazarea pe acești algoritmi riscă să contravină obligațiilor dreptului internațional umanitar privind protecția civililor.

„Lavender“ și „Gospel” se bazează pe învățarea automată pentru a distinge între obiectivele militare și civile. Învățarea automată este un tip de inteligență artificială care utilizează sisteme computerizate care pot trage concluzii din date și pot recunoaște modele fără instrucțiuni explicite. Utilizarea acesteia poate crește probabilitatea ca civilii să fie răniți.

Nu a fost posibilă documentarea momentului și locului în care armata israeliană utilizează aceste instrumente digitale sau măsura în care a utilizat aceste instrumente împreună cu alte metode de colectare a informațiilor și a informațiilor, arată raportul.

Armata israeliană ar trebui să se asigure că orice utilizare a tehnologiei în cadrul operațiunilor sale respectă dreptul internațional umanitar. Nicio decizie de țintire nu ar trebui să fie luată doar pe baza recomandărilor unui instrument de învățare automată.

Dreptul la viață privată ar trebui luat în considerare

În cazul în care forțele israeliene acționează pe baza recomandărilor sau evaluărilor acestor instrumente fără o analiză suficientă sau informații suplimentare – așa cum s-a raportat – ceea ce duce la atacuri care cauzează vătămarea civililor, forțele israeliene ar încălca legile războiului.

Comiterea unor încălcări grave ale legilor războiului, cum ar fi atacurile asupra civililor cu intenții criminale, reprezintă crime de război.

Israelul ar trebui, de asemenea, să se asigure că, în calitate de putere ocupantă în Gaza, utilizarea de instrumente digitale nu încalcă dreptul la viață privată al palestinienilor.

În mai 2024, Human Rights Watch a descoperit date postate public online de către armata israeliană, aparent în mod eronat, care includeau ceea ce pare a fi date operaționale legate de sistemele utilizate pentru monitorizarea evacuării și a circulației persoanelor prin Gaza, precum și pentru proiectarea pagubelor civile probabile care ar fi cauzate de atacuri în anumite zone.

Datele au fost incluse în codul sursă al site-ului internet al armatei israeliene cu informații privind evacuarea și au inclus informații personale și numele de familie ale celor mai numeroase familii extinse din fiecare bloc.

Publicarea online a acestor date de către armata israeliană încalcă dreptul palestinienilor la viață privată și demonstrează că armata nu ia măsurile de securitate adecvate cu privire la datele pe care le colectează, a declarat Human Rights Watch.

La 13 mai, Human Rights Watch a trimis armatei israeliene o scrisoare cu întrebări detaliate, însă armata nu a răspuns.

40.000 de morți în 10 luni

În ultimele 10 luni, în Gaza, peste 40 000 de persoane au fost ucise și 94 000 au fost rănite, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Peste 70% din infrastructura civilă și peste 60% din locuințele civile au fost distruse sau grav avariate. Practic, toți locuitorii din Gaza au fost strămutați din casele lor

Sunt necesare investigații imparțiale cu privire la utilizarea acestor instrumente digitale pentru a determina dacă și în ce măsură acestea au contribuit în mod ilegal la pierderea de vieți și proprietăți civile, precum și măsurile care sunt necesare pentru a preveni daunele viitoare, a declarat Human Rights Watch.

„Utilizarea tehnologiei defectuoase în orice context poate avea implicații negative asupra drepturilor omului, dar riscurile în Gaza nu puteau fi mai mari”, a declarat Campbell.

„Utilizarea de către armata israeliană a acestor instrumente digitale pentru a sprijini luarea deciziilor militare nu ar trebui să conducă la atacuri ilegale și la vătămări grave ale civililor”.

FOTO: Profimedia

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

parpalache   •   12.09.2024, 20:30

Și atunci cum se face ca nu au știut ca se pregatește„7 octombre”?Oricum nimeni(cinstit), nu credea minciuna aia cinica!(ca n-au știut)!

croco601   •   12.09.2024, 09:53

Israelul, copilul problemă, trebuia să ajungă la școala de corecție de mult. Acum, și o condamnare cu executare e prea puțin.

Alexabra   •   10.09.2024, 23:10

Chiar,am gresit planeta!!! Dupa 45 000 de civili ucisi ...se :autosesizeaza...'organismele????

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Dezastrul lăsat în urmă de viiturile devastatoare în județele Galați și Vaslui. O femeie doarme în mașină de câteva zile
Știrileprotv.ro
Dezastrul lăsat în urmă de viiturile devastatoare în județele Galați și Vaslui. O femeie doarme în mașină de câteva zile
S-a aflat! Cine este și cu ce se ocupă fiul lui Nicolae Ciucă. Ștefăniță Ciucă lucrează într-un domeniu diferit față de tatăl său
Viva.ro
S-a aflat! Cine este și cu ce se ocupă fiul lui Nicolae Ciucă. Ștefăniță Ciucă lucrează într-un domeniu diferit față de tatăl său
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Palatul uitat din București care a intrat într-un proces de restaurare interminabil. E o clădire superbă, însă a ajuns în stare de degradare, deși face parte din Patrimoniul European
FANATIK.RO
Palatul uitat din București care a intrat într-un proces de restaurare interminabil. E o clădire superbă, însă a ajuns în stare de degradare, deși face parte din Patrimoniul European
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
GSP.RO
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
Cinci zodii care vor avea norocul vieții la începutul lui octombrie. E o perioadă de vis pentru ele
FANATIK.RO
Cinci zodii care vor avea norocul vieții la începutul lui octombrie. E o perioadă de vis pentru ele
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Ce părere are un tânăr din Germania despre România, după ce a vizitat toate cele 44 de ţări europene
Observatornews.ro
Ce părere are un tânăr din Germania despre România, după ce a vizitat toate cele 44 de ţări europene
Horoscop 17 septembrie 2024. Capricornii s-ar putea să se trezească cu provocări majore de la partenerii cei mai importanți
HOROSCOP
Horoscop 17 septembrie 2024. Capricornii s-ar putea să se trezească cu provocări majore de la partenerii cei mai importanți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI