Forțele Armate ale Ucrainei, care au intrat în regiunea Kursk la jumătatea zilei de marți, 6 august, au ocupat aproximativ 1.000 de kilometri pătrați, după cum a declarat, luni seară, șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, într-o videoconferință cu președintele Volodimir Zelenski.
Pe de altă parte, conform calculelor recente ale lui Pasi Paroinen de la compania finlandeză de date militare deschise Black Bird Group, armata rusă a ocupat 592 de kilometri pătrați între 3 mai și 2 august.
Forțele ruse au avansat în special în regiunea estică Donețk, unde au atacat sate mici într-o încercare de a captura Pokrovsk, un centru important de aprovizionare pentru Forțele Armate ucrainene, și dealul Ceasiv Iar, care oferă rute bune pentru atacarea orașelor învecinate. În mai, trupele rusești au invadat și regiunea Harkov, dar înaintarea lor acolo a fost oprită.
Concret, într-o săptămână, unitățile ucrainene au ocupat în regiunea Kursk de 1,7 ori mai mult teritoriu decât trupele rusești în trei luni în Ucraina, unde au avansat, conform calculelor lui Paroinen, puțin peste 45 de kilometri pătrați pe săptămână.
În acest moment este dificil de determinat zona exactă a teritoriului controlat de forțele armate ucrainene, inclusiv din cauza luptelor în desfășurare și a mișcării constante a trupelor, notează The Moscow Times.
Guvernatorul interimar din Kursk, Alexei Smirnov, l-a informat luni pe președintele rus Vladimir Putin că armata ucraineană a reușit să ocupe 28 de așezări și 480 de kilometri pătrați. Potrivit lui Smirnov, aceasta a avansat aproximativ 12 kilometri de-a lungul unui front de 40 de kilometri. Conform proiectului Deep State, apropiat de Ministerul ucrainean al Apărării, este posibil ca Forțele Armate ale Kievului să controleze deja peste 40 de așezări.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a stabilit, folosind informații din teren și servicii de geolocalizare, că forțele ucrainene se aflau în vecinătatea a 29 de așezări, pe 11 august, și a 40, pe 12 august.
The Moscow Times mai notează în acest context că, în ultimele luni, cuceririle teritoriale rusești în Ucraina au avut un cost extrem de mare pentru armata Moscovei. Conform datelor Ministerului britanic al Apărării, mai, iunie și iulie au fost lunile cele mai sângeroase pentru Rusia de la începutul războiului. Estimările arată că în mai-iunie Rusia a pierdut 35.000 de soldați pe lună, în iulie a continuat să piardă peste 1.100 de oameni pe zi, iar în august, conform previziunilor, pierderile vor fi din nou de cel puțin 1.000 de soldați zilnic.
Nu se știe câte victime au înregistrat trupele ucrainene care au invadat regiunea Kursk. Un corespondent The Economist a afirmat că a văzut zeci de răniți evacuați în regiunea Sumî. De asemenea, avioanele rusești au aruncat bombe cu planare în zonă, au declarat soldații implicați în operațiune pentru The Economist și Financial Times.
Foto: Hepta
BONY • 14.08.2024, 07:22
Cei care au mai incercat astfel de experiente de-a lungul istoriei,au avut probleme la intoarcere,nu la inaintare...
danutcornel • 13.08.2024, 18:58
bravo ucrainei cinste lor sper ca zelenschi sa ajunga in palatul lui putin cat de curand
Vasycool1976 • 14.08.2024, 04:04
Irdumitru • 13.08.2024, 15:26
HUUUUUOOOO PROPAGANDAAAAAAAAAA HUUUUUUOOOO !!!
Huuuuuo propagandistule proputin ,huuuuuo
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 13.08.2024, 17:56
Irdumitru • 13.08.2024, 15:26
HUUUUUOOOO PROPAGANDAAAAAAAAAA HUUUUUUOOOO !!!
Da, de fapt ruşii au cucerit Kievul. De fapt nu l-au cucerit pentru că nu au vrut, dacă voiau, îl luau în 2 ore. Ştim.