Istoricul Bogdan Jugănaru: «Fortificaţiile sunt monumente istorice, ar trebui transformate în muzee»


Istoricul Bogdan Jugănaru, de la Biblioteca Academiei Române, crede că forturile ar trebui reabilitate şi transformate în muzee, pentru ca publicul larg să aibă acces la o aceste bucăţi din istoria României, nicidecum să capete o utilitate modernă, în contradicţie cu scopul lor iniţial. “Din punctul meu de vedere, forturile pot avea o singură întrebuinţare. Ar trebui transformate într-un complex muzeal, care să poată fi, eventual, inclus într-un circuit turistic. Ele reprezintă mărturii ale existenţei, nu pot şi nu trebuie să fie transformate în cluburi, în centre de reabilitare sau în malluri. Sunt monumente istorice şi asta trebuie să fie destinaţia lor”, ne-a declarat istoricul.

Acum e adăpost pentru lilieci şi pentru… Alex, un tânăr care are grijă de buncăr din pură pasiune

Fortul 1 Chitila este, cum spuneam, părăsit. Oricine îl poate vizita. Ai nevoie doar de o lanternă şi de un baston, pentru eventualitatea în care te întâlneşti cu un maidanez agresiv.
De cum pătrunzi în fort, te simţi ca în congelator. A fost, poate, motivul pentru care, vreme de câţiva ani – până anul trecut, mai exact -, un producător de vinuri din ţara noastră a folosit buncărul de la Chitila ca depozit. Acum, locul rafturilor înţesate cu sticle de vin a fost luat de cuiburile de lilieci, care şi-au găsit adăpostul ideal în fortul vechi de peste 100 de ani. Câteva cutii de bere şi un sac de dormit, peste care am dat pe unul din culoare, dau de gol şi o prezenţă umană. Nu e vorba despre un om am străzii, cum am bănuit, ci despre unul pasionat de istorie, care are grijă de fort în locul autorităţilor. Benevol şi fără a fi recompensat material. “Este vorba despre Alex Băluţă, un tânăr pasionat de forturi, care are grijă de Chitila. El le-a semnalat autorităţilor să ridice mormanele cu gunoaie, curăţă pomii, îi taie, are grijă să nu se atingă hoţii de această bogăţie a românilor”, ne-a dezvăluit consilierul Simona Creţu, de la Primăria Capitalei.
L-am găsit şi pe Alex, care ne-a mărturisit că e mândru de ceea ce face şi că nu e singurul care are grijă de fort: “Suntem foarte mulţi pasionaţi de artă şi de istorie, venim în număr destul de mare la fort să ne ocupăm de curăţenie. Fac apel, pe această cale, şi către alţi eventuali voluntari – în fiecare sâmbătă, ni se poate alătura oricine e interesat să readucă la viaţă istoria! Hai să facem mai mult decât să ne plângem! Să luăm o lopată, o cazma şi să mergem să salubrizăm clădirile, să tundem vegetaţia din jurul lor! Istoria ne va rămâne veşnic îndatorată şi le vom lăsa copiilor noştri ceea ce doar în filme putem vedea. Muzeele trebuie protejate, reprezintă identitatea noastră naţională”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News