Două fetițe au murit otrăvite în 2010 în Utah
În anul 2010, în micul orășel Layton din statul american Utah o familie era nemulțumită de șoarecii de câmp care îi distrugeau peluza de iarbă. Așa că au chemat o companie locală de deratizare.
Operațiunea a luat forma unui război total: peste 450 de grame de peleți din fosfură de aluminiu au fost implantați în iarbă.
În câteva zile, cele două fetițe ale familiei, una de 4 ani, alta de doar un an, au murit, potrivit revistei americane Wired.
Casa din Utah era atât de toxică încât a fost chemată Garda Națională. Aceasta a descoperit că fosfina, un gaz emis de substanță când intră în contact cu umiditatea din aer.
Fosfina nu are miros sau culoare, acționează rapid și sistematic. Aceasta ”denaturează” o serie de enzime din corp, inclusiv pe cele responsabile pentru transportul oxigenului în corp. De asemenea, efectează sever și iremediabil inima. Nu există antidot.
Interzisă în zonele rezidențiale
La câteva luni de la accident, Agenția Americană pentru Protecția Mediului (Environmental Protection Agency – EPA, n.r.), a restricționat puternic folosirea acesteia.
Până atunci se putea folosi până la cel mult 4,5 metri până la zonele rezidențiale. De atunci, zona de protecție a fost extinsă la 30,5 metri.
Numai operatorii profesioniști au voie să cumpere substanța și trebuie să urmeze o procedură atentă la utilizare. În Canada, certificarea pentru a o folosi durează 6 luni.
După anunțul EPA privind restricțiile, fermierii au protestat. Dar autoritățile au rămas pe poziție.
Otrăvite în concediul din Thailanda
În anul 2012, două surori din Quebec, Canada, au murit în resortul lor din insula Ko Phi Phi Don, din Thailanda. La acel moment, autoritățile au dat drept cauze fie ciupercile, fie un insecticid anti-țânțari.
Ulterior, presa din Canada a scris că cele două surori, Audrey și Noémi Bélanger, au fost ucise de fosfura de aluminiu.
Substanța este suspectul numărul unu și pentru alte câteva decese survenite în Vietnam.
India și Iran
Un studiu citat de Science Direct arăta că rata de supraviețuire este de 59%. Acesta se bazează pe datele unui spital din nord-vestul Indiei, care a avut internați 195 de pacienți otrăviți cu fosfină.
Într-un caz, doi copii și 29 din cei 31 de membri ai unui vapor care transporta grâu au ajuns extrem de bolnavi după ce au inhalat fosfina ce provenea de la fosfura de aluminiu. Unul dintre copii a murit.
În Iran, fosfura de aluminiu este frecvent folosită la sinucederi. Tot din Iran, un studiu realizat în Gonbad arăta că, din 21 de cazuri de intoxicare cu această substanță, 19 oameni au murit, rata de deces fiind de 90%, conform DARU Journal of Pharmaceutical Sciences.
Cine a dezvoltat substanța și sub ce nume se găsește
Fosfura de aluminiu a început să fie folosită în anii 1940 datorită eficacității sale puternice și a costurilor mici.
Aceasta a fost dezvoltată inițial de către compania germană Degesch, iar în SUA de către Hollywood Termite Control Company, Inc.
Simptomul predominant este scăderea tensiunii. Alte simptome sunt gustul metalic, miros ca de usturoi, amețeli, dureri abdominale, vomă, diaree, dificultăți de respirare și coma.
Aceasta este comercializată sub diverse mărci, precum Alphos, Celphos, Chemfume, Delicia, Fumigrain, Phosphume, Quickphos, Synfume.
Libertatea a scris că numele produsului folosit la Timișoara a fost Delicia-Gastoxin.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro