Fosila a fost atât de extraordinar de bine conservată, încât glanda uropigiană – găsită în zilele noastre deasupra cozii păsărilor moderne – era încă intactă. Majoritatea păsărilor își folosesc capetele pentru a freca uleiurile protectoare secretate de această glandă pe pene și picioare.
De exemplu, flamingo, păsări rare deosebit de frumoase, folosesc pigmenții din aceste țesuturi grase pe post de „cosmetice” – pentru a spori culoarea penajului lor iconic și a atrage parteneri.
Dr. Shane OReilly, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a declarat: „Această glandă este situată la baza cozii și secretă un ulei care conține o varietate de compuși organici de ceară care joacă un rol important în menținerea penajului“.
El a spus că apariția țesuturilor moi la fosile este foarte rară dar, atunci când este găsita, ofera o fereastra remarcabilă spre descopeirea diversității animalelor și a evoluției lor. Dr. OReilly a spus că studiul lor releva conservarea excepționala la nivel molecular a unuei glaned uropigiană la o pasăre de 48 de milioane de ani.
Specialistul a spus că rezultatele acestei descoperiri ar putea duce la o reanalizare a fosilelor dinozaurilor și a altor animale preistorice.
Citește și: Cum arată cea mai scumpă casă din lume. Prețul de vânzare a ajuns la 410 milioane de dolari
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!