Daniel C. Kurtzer, fost ambasador al SUA în Egipt și Israel, profesor la Universitatea Princeton, scrie, într-un articol de opinie publicat de Foreign Policy, că „zilele lui Benjamin Netanyahu în calitate de prim-ministru al Israelului sunt numărate”. 

Potrivit acestuia, Netanyahu „ar trebui să-și dea demisia acum”, altfel, „va fi forțat fie să plece de către comisia de anchetă care va urma războiului, fie să-și asume responsabilitatea pentru eșecurile politice și cele ale serviciilor secrete, evidente la 7 octombrie, când Hamas a atacat Israel, declanșând un război de proporții uriașe între cele două părți. 

Netanyahu a fost în funcție mai mult timp decât orice alt lider israelian, ca urmare a abilităților sale politice iscusite și a imaginii pe care și-a creat-o ca «Domnul Securitate». Hamas a spulberat această imagine în mod dramatic, printr-un atac barbar care va sfâșia sufletul Israelului pentru mulți ani de acum încolo.

Daniel C. Kurtzer, fost ambasador al SUA în Egipt și Israel: 

Ambasadorul american susține că nu Netanyahu a ajutat la înflorirea sectorului de înaltă tehnologie al Israelului din ultimele decenii. „Acest lucru a fost determinat în mare parte de armata israeliană ca incubator, nu de el”. 

„Legăturile cu unele țări arabe s-au extins în cadrul Acordurilor Abraham, dar acest lucru a avut foarte puțin de-a face cu perspicacitatea diplomatică a lui Netanyahu. În special, el a preferat să extindă coloniile în teritoriile ocupate cu riscul de a strica perspectivele de pace cu palestinienii”, mai scrie diplomatul. 

Cum s-a asigurat Netanyahu că va fi reales

„Deturnarea fondurilor către colonii și către instituțiile comunității ultraortodoxe l-a ajutat pe Netanyahu să-și consolideze baza politică și să fie reales. Dar a făcut-o, de asemenea, în detrimentul instituțiilor publice din Israel, inclusiv al sectorului educațional”, atrage atenția Kurtzer. 

Un raport din 2021 susținea că 50% dintre copiii israelieni primeau o «educație din lumea a treia». Coeficientul Gini al Israelului – care măsoară cât de egală este o țară pe baza distribuției veniturilor – se situa la 52,2 în 2019, plasând țara la capătul inferior al scalei globale, între Mauritius și Senegal.

Daniel C. Kurtzer, fost ambasador al SUA în Egipt și Israel:

De asemenea, diplomatul american povestește cum Netanyahu „aproape că a distrus relațiile americano-israeliene”, în timpul celor două mandate ale lui Barack Obama la Casa Albă. 

„Liderul israelian s-a concentrat intens asupra amenințării că Iranul va dobândi capacitatea de a se dota cu arme nucleare. Acest lucru l-a condus la o confruntare acerbă cu administrația Obama în perioada premergătoare acordului nuclear încheiat cu Iranul – Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA) din 2015. În această perioadă, Netanyahu a amenințat că va bombarda Iranul; a făcut comentarii violente la adresa lui Obama și a consilierilor săi de rang înalt; și, pe la spatele președintelui, a aranjat să se adreseze unei sesiuni comune a Congresului”, scrie ambasadorul american, potrivit sursei citate.

De fapt, relațiile dificile ale lui Netanyahu cu Statele Unite ar fi început cu mult înainte de administrația Obama, notează diplomatul. 

„L-am întâlnit pentru prima dată în 1989, când el era ministru adjunct al afacerilor externe al Israelului, iar eu eram adjunct al secretarului de stat adjunct, vizitând Israelul ca parte a echipei de pace a secretarului de stat James Baker. Am ajuns la Ierusalim la mijlocul lunii mai, chiar în momentul în care premierul Yitzhak Shamir a prezentat o propunere de pace în patru părți.

La un prânz la reședința prim-ministrului, am fost așezat lângă Netanyahu și am discutat îndelung. Spre surprinderea mea, Netanyahu a spus clar că nu era mulțumit de politica propriului prim-ministru, ceea ce a dus la o situație jenantă: Administrația americană susținea mai mult un plan de pace israelian decât unul dintre principalii săi oficiali”, povestește Daniel C. Kurtzer. 

„Ceva mai târziu, asistentul lui Baker m-a chemat în biroul secretarului. Un Baker furios flutura un comunicat de presă cu un titlu șocant: «Netanyahu: Statele Unite sunt construite pe minciuni și invenții.» Am încercat să-l asigur pe Baker că acest lucru nu avea cum să fie corect”, a continuat el. 

Citatul era, într-adevăr, incorect, dar nu cu mult. Netanyahu a atacat administrația spunând că «politica americană a fost construită pe minciuni și invenții». Din acea zi și până la sfârșitul administrației Bush, Netanyahu a fost persona non-grata în cadrul Departamentului de Stat.

Daniel C. Kurtzer, fost ambasador al SUA în Egipt și Israel: 

Urmărește-ne pe Google News