Cornel Mușat este multiplu campion mondial la kumite individual, fost antrenor al lotului României de kumite și arbitru. Brăileanul este cunoscut pentru numeroasele demonstrații în care spărgea cărămizi în aplauzele spectatorilor.
Instructorul de karate a fost condamnat definitiv, pe 29 aprilie 2021, la 2 ani și 4 luni de închisoare pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
Curtea de Apel Galați i-a aplicat și o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată.
A fost condamnat, dar nu va ajunge la închisoare
Prin contopire, Cornel Mușat ar fi urmat să execute o pedeapsă de 3 ani de închisoare, dar judecătorii au dispus suspendarea sub supraveghere a acesteia pe durata unui termen de încercare de 4 ani.
Tribunalul Brăila îl condamnase inițial pe karatistul din Brăila la 6 ani de închisoare cu executare.
Sportivul a fost obligat să presteze și muncă neremunerată în folosul comunității. „Inculpatul Cornel Muşat va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Şcoala Gimnazială Aurel Vlaicu Brăila sau la Liceul cu program sportiv Brăila, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare”, a stabilit instanța.
Alături de Cornel Mușat a fost condamnat și Radu Manea, manager de proiect, la 4 ani de închisoare pentru complicitate la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, în scopul obţinerii de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. Și în cazul lui, judecătorii au dispus suspendarea pedepsei sub supraveghere pentru următorii 4 ani.
Cursuri de educație fizică și trageri cu armament, doar pe hârtie
În luna septembrie 2010, Cornel Muşat era administrator al unei societăţi comerciale, SC Service Guard SRL, care era una din beneficiarele proiectului „Acordă-ţi o şansă!”
În această calitate, a depus, în două rânduri, la Organismul Intermediar Regional pentru POSDRU, mai multe documente ce conţineau informații false. Cererea cunoscutului sportiv a fost admisă, obținând o finanţare nerambursabilă de 596.097 de lei, au stabilit anchetatorii.
Ulterior, în perioada martie 2011-octombrie 2012, inculpatul Cornel Muşat, în calitate de lector – pregătire practică şi fizică – în cadrul proiectului amintit mai sus, beneficiind şi de ajutorul inculpatului Radu Manea, a întocmit mai multe documente justificative (condici de prezenţă, rapoarte de activitate) care atestau în fals prezenţa la cursuri a unor persoane, dar şi efectuarea în totalitate sau parţială a unor cursuri specifice – educaţie fizică, tragere cu armamentul din dotare.
Procurorii anticorupție:
Tribunalul Brăila i-a obligat pe Cornel Mușat și pe Radu Manea să achite prejudiciul creat.
„Să plătească părţii civile Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene suma totală de 692.307,18 lei, din care suma de 96.210 lei reprezentând prefinanţare plătită în temeiul contractului de finanţare POSDRU și suma de 596.097,18 lei reprezentând finanțare nerambursabilă în derularea contractului nr. POSDRU. Constată că partea responsabilă civilmente SC Service Guard SRL a fost radiată”, au stabilit judecătorii.
Poprire pe banii primiți de la Federația Română de Karate
Instanța a menținut sechestrele instituite de DNA Galați pe două terenuri și un apartament din Galați, care îi aparțin sportivului brăilean, ca o garanție pentru recuperarea prejudiciului.
În plus, judecătorii au poprit și sumele de bani pe care Federația Română de Karate Tradițional i le datora lui Cornel Mușat, până la concurența sumei de 692.307 lei. Decizia a fost confirmată și de Curtea de Apel Galați.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro