Colonel în rezervă al Serviciul Român de Informații (SRI), Vasile Zărnescu a fost trimis în judecată în martie 2020, acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de negare a Holocaustului, iar un an mai târziu, Judecătoria Sectorului 3 a decis condamnarea sa la 13 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei. 

Vasile Zărnescu | Foto: Facebook

Astfel, Vasile Zărnescu a devenit primul român condamnat pentru negarea Holocaustului. La sfârșitul lui martie, anul acesta, bărbatul de 75 de ani a fost însă iertat de instanță, pe motiv că „are un nivel de instruire superior” și, prin urmare, conștientizează „consecințele negative ale comportamentului său antisocial”.

Apare alături de un naționalist care a făcut pușcărie pentru fascism și xenofobie

La câteva zile după ce Curtea de Apel București a pronunțat hotărârea definitivă, Vasile Zărnescu a apărut într-un interviu video, alături de Marius Trancă, primul român condamnat de două ori la închisoare pentru fascism şi xenofobie. Ultima oară, în 2007, a fost închis șapte luni, fiindcă a desenat svastici în mai multe locuri din Buzău. 

În filmarea postată pe platforma cu viziuni extremiste „Incorect politic” (la minutul 30.15), colonelul vorbește cu Trancă despre Holocaust, susținând aceleași idei pentru care a ajuns în instanță. Făcând trimitere la alți autori, fostul ofițer SRI susține în continuare că Holocaustul este „o propagandă”, iar camera de gazare de la Auschwitz  ar fi o născocire turistică.

„Auschwitz a ajuns un fel de simbol al Holocaustului, da de unde? E o minciună sfruntată. Holocaustul a existat doar în propagandă, nu în realitate. Ăsta este adevărul. Sigur că au murit oameni, dar nu au murit numai iudei. Au murit polonezi, au murit ruși, prizonieri.” 

În înregistrarea publicată pe 8 aprilie, Zărnescu vorbește și despre hotărârea instanței în cazul său, susținând că prin punerea sa sub acuzare, justiția din România a încercat să creeze un precedent.

„…nu aveau cum să mă achite judecătoarele de la Curtea de Apel, pentru că asupra lor s-a făcut presiune de către oculta care conduce România să fiu condamnat, să fiu condamnat ca să fie un precedent, pentru ca după ce sunt eu condamnat să fie luați românii patrioți, naționaliști câte unul, câte unul și să fie băgați la pușcărie”.

Cum s-a apărat colonelul în instanță

Fostul ofițer SRI fusese acuzat că începând cu anul 2013 a publicat o serie de articole şi cărţi, creaţie proprie, care, pe lângă trimiteri la alte lucrări publicate pe plan naţional sau internaţional, conţineau şi idei proprii referitoare la noţiunea de holocaust, catalogându-l „o născocire pur propagandistică dusă în vederea strângerii de fonduri”. 

Cu ocazia audierilor, Vasile Zărnescu a negat acuzațiile, susținând că el că nu a negat niciodată Holocaustul, ca fapt real, istoric, ci „a analizat propaganda holocaustică”, că toate articolele şi cărţile sale fac trimitere la alţi autori din domeniu, că unele scrieri au fost scoase din context și asta a denaturat înţelesul real. A mai spus și că unele dintre scrieri sunt doar un pamflet şi o replică dură la adresa altor persoane.

Pentru fostul colonel, Holocaustul este „o escrocherie” și „o născocire diabolică”

Din studierea scrierilor fostului ofițer SRI, judecătorii au stabilit că dincolo de redarea opiniilor autorilor citaţi, Vasile Zărnescu îşi exprimă şi opinii proprii prin care este negată în mod evident existenţa Holocaustului. 

În hotărârea instanței sunt incluse pasaje din lucrările acestuia:  „«Holocaustul» este o născocire diabolică a organizaţiilor sioniste pentru a strânge bani, pe care i-au folosit pentru susţinerea activităţilor sioniste”; „într-adevăr, a existat un holocaust unic al lor: unic prin faptul că reprezintă cea mai mare escrocherie imaginată de mintea jidanilor, manifestată îndeosebi în secolul XX”; „eu nu neg «Holocaustul» unic, vociferat peste tot de jidani, fiindcă nu poţi nega ceva ce nu a existat niciodată şi pe nicăieri”.

În opinia instanței, faptele lui Zărnescu nu ar fi intrat sub incidență penală, dacă acesta se limita în a relata precizările conţinute în publicaţiile invocate.

„Negarea Holocaustului de către inculpatul Zărnescu Vasile este evidentă şi indubitabilă, atunci când numeşte camerele de gazare de la Auschwitz ca fiind camere de gazare Potemkin (termen de origine rusă, după numele unui feldmareșal rus prin care se face referire la o metodă de falsificare a realității prin înfrumusețare – n.r.)”,

Condamnat la închisoare cu suspendare

Găsit vinovat pentru negarea Holocaustului, Vasile Zărnescu a fost condamnat, pe 4 februarie anul trecut, la 13 luni de închisoare cu suspendare, cu amânarea aplicării pedepsei. Nemulțumit de sentință, colonelul în rezervă a contestat-o. 

Și în fața judecătorilor Curții de Apel București, Zărnescu a negat acuzațiile, solicitând achitarea, pe motiv că lucrările sale reprezintă studii științifice, care au la bază cercetarea unor alți autori. Instanța de apel nu și-a însușit apărarea fostului ofițer SRI, subliniind că vinovăția a fost dovedită dincolo de orice dubiu. Cu toate acestea i-a admis apelul și a desființat condamnarea. Judecătorii instanței de apel au apreciat că un avertisment este suficient pentru a-l determina pe Vasile Zărnescu să nu mai comită fapte similare. Dar s-au înșelat.

„Curtea reţine că inculpatul, în vârstă de 75 de ani, nu are antecedente penale, are un nivel de instruire superior, fiind colonel în rezervă și este bine integrat socio-familial, (…) referințe care îl indică drept o persoană ce dispune de suficiente resurse pentru conștientizarea reală și efectivă a consecințelor negative ale comportamentului său antisocial, astfel încât pe viitor să își conformeze conduita valorilor sociale protejate de lege”, au motivat magistrații Curții de Apel hotărârea de a-l ierta pe fostul colonel.

Decizia, pronunțată de instanța de apel pe 31 martie, este definitivă. Potrivit legii, „negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News