Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-a achitat definitiv pe fostul parlamentar de Galaţi Mihail Boldea de acuzaţia de spălare de bani. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar, fiind vorba despre omul de afaceri George Hristu și despre fosta secretară de la cabinetul parlamentar Mihaela Barabanciuc.
DIICOT Galaţi l-a acuzat pe fostul deputat PDL că a transferat un imobil şi diverse sume de bani pe numele Mihaelei Barabanciuc, după ce a aflat că este urmărit penal, iar oamenii legii urmau să pună sechestru pe bunurile sale.
Anchetatorii susţin că astfel Mihail Boldea ar fi transferat 134.000 de euro în mai multe conturi deschise pe numele Mihaelei Barabanciuc, dar pe care fostul parlamentar avea împuternicire. Potrivit procurorilor DIICOT, planul era ca banii să fie transferaţi într-un alt cont, dar fosta secretară a fost chemată la audieri la DIICOT Galaţi şi nu s-a mai putut prezenta la bancă pentru a încheia tranzacţia.
În acelaşi scop, fostul deputat ar fi încheiat cu Mihaela Barabanciuc un contract de vânzare-cumpărare pentru un apartament din Galaţi, preţul acestuia fiind stabilit la 110.000 de lei.
ÎCCJ: Acuzațiile nu au fost dovedite
Conform anchetatorilor, omul de afaceri George Hristu ar fi înfiinţat firma SC Geco Clean SRL, de administrarea căreia s-ar fi ocupat fostul parlamentar şi alte persoane.
Procurorii DIICOT susţin că firma amintită ar fi fost folosită pentru alte afaceri ilegale, care au fost ulterior anchetate. În schimb, George Hristu ar fi fost de acord să primească 536.000 de lei prin mai multe tranzacţii bancare, o parte din bani fiind transferaţi de Boldea chiar în ziua în care a început urmărirea penală împotriva sa.
George Hristu a acceptat să doneze ca împuternicit, în numele lui Mihail Boldea, două imobile către Gheorghe Boldea, tatăl fostului deputat, fiind vorba despre o casă pe strada Arcaşilor şi un apartament în cartierul Mazepa din Galaţi.
Curtea de Apel Iași, unde a fost judecat dosarul prin strămutare, și, ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție au apreciat însă că procurorii DIICOT nu și-au dovedit acuzațiile, fostul deputat şi celelalte două persoane puse sub acuzare în dosar fiind achitați pe motiv că faptele nu există.
În plus, judecătorii au ridicat sechestrul instituit de DIICOT pe apartamentul primit de Mihaela Barabanciuc de la fostul deputat, dar şi pe diverse sume de bani din conturile fostei secretare a lui Boldea, ale lui George Hristu şi ale firmei SC Geco Clean SRL.
Nu a scăpat de închisoare
Mihail Boldea execută în prezent o pedeapsă de 7 ani de închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv, pe 29.12.2020, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, favorizarea infractorului şi complicitate la spălare de bani.
Fostul deputat a primit şi interdicţia de a exercita profesia de avocat pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale. Judecătorii au menţinut şi sechestrul pe mai multe apartamente, bunuri mobile şi terenuri pe care le deţine fostul parlamentar pentru recuperarea prejudiciului estimat la un milion de euro.
Potrivit DIICOT, membrii grupării infracționale din care făcea parte și Mihail Boldea identificau terenuri şi imobile, situate în zone centrale ale municipiului Galaţi, proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, pe care le treceau în proprietatea unor membri ai grupului, cu toate că o parte dintre acestea erau indisponibilizate în vederea confiscării speciale în dosare penale.
În acest scop, membrii grupării au folosit hotărâri judecătoreşti falsificate sau pronunţate în baza unor acte false, respectiv hotărâri arbitrale, pronunţate în fals, pentru a înstrăina imobilele către diverse persoane, cumpărători de bună credinţă, au stabilit anchetatorii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro